SON DAKİKA



Haber > Aut'a Çıkanlar > Yabancı ikilemi

Yabancı ikilemi

07 Eylül 2017 Perşembe - 09:21








Futbol, milyonları peşinden sürükleyen bir sektör. Bu sektörde makas açıldıkça sorunlar da büyüyor. Yıldırım Demirören başkanlığındaki Türkiye Futbol Federasyonu bu sezon Süper Lig'de takımlarda azami '14 yabancı oyuncu' bulundurma uygulamasını hayata geçirdi. Uygulama Türkiye'yi amiyane tabirle 'mülteci' kampına çevirdi.

Bu durum kimilerine göre 'gökkuşağı' diye tarif edilebilir ancak gelen futbolcular yerli futbolcularla kıyaslandığında bunun böyle olmadığı ayyuka çıkar.

Süper Lig'e şöyle panoramik bir gözlem yapalım. Yeni kurala göre, kulüpler 28 kişilik takım kadrolarında en fazla 14 yabancı futbolcu bulundurabiliyor.

Süper Lig'de şu an 18 takım var ve son verilere göre 55 ülkeden 183 futbolcu ülkemizde top koşturup cukkayı dolduruyor. Kadrosunda en fazla yabancı futbolcu bulunduran takım Bursaspor.

Futbol çarkını Türkiye'de döndüren yabancı futbolcular Brezilya ağırlıklı. Şüphesiz bu futbolcular arasında dünyaca ünlü kulüplerde oynamış, kalitelerini ispatlamış isimler de var.


Trabzonspor'da 11 yabancı futbolcu yer alıyor. Bunlardan bazıları geçen sezonlardan elde kalan, 'fason' diye tabir edilen futbolcular. Peki, yabancı futbolcu sınırlaması Türkiye'ye, kulüplere ne katkı sağlayabilir? Futbol otoriteleri, genişleyen yelpazenin Türk futboluna zarar verdiği kanısında.

Yeterince araştırmadan, gözlem yapmadan adeta kollarından tutulup getirilen futbolcularla Türk futbolunun çöküş dönemine girdiğini düşünen otoriteler, TFF'yi bu uygulamadan derhal vazgeçmeye davet ediyor.

Bu konuda federasyonu eleştirenler olduğu gibi uygulamayı yerinde bulanlar da söz konusu. Onlar da çoksesliliğin Türk futboluna renk kattığını, seyir zevkini yükselttiğini belirtiyor.  Olaya bir de kulüpler açısından bakmakta yarar var.

Kulüp yönetimleri yabancı futbolcularla taraftarları tribünlere çekme peşinde koştukça cepten yediklerinin farkında olmalılar.

Yani bir şekilde geleceklerini ipotek olarak vermemeliler. Şimdilerde birçok kulüp bu dertten muzdarip. Yabancı futbolcular aldıkları milyon euroları cebellezi ederken, yerli futbolcular ise bu arenada adeta pamuk ipliğine bağlı kaderleriyle cebelleşiyor.


Peki, günbegün yabancılaşan Türk futbolu A Milli takıma nasıl futbolcu kazandıracak? Bu soru da kaygıları da derinleştiren bir durum.

Beğendim
0
Sevdim
0
Beğenmedim
0
Üzgün
0
İnanılmaz
0

VİDEO

SON DAKİKA

ÇOK OKUNANLAR

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap