SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yaşlilar Için Yürüyüş-Joking
20.02.2024

30 dakika süreli yürüyüşe alıştığınızda, yürüyüş arasında birkaç adım koşabilir ve böylece yürüyüşten kademeli olarak jokinge geçebilirsiniz.

Seans sonrasında tutulma hissederseniz jokingi bırakmayın; ancak ağrıyan kasları gerin ve ağrılar tamamen geçmeden önce alıştırma süresini uzatmayın.

Ayakta burkulma ve berelenmeleri engellemek için özellikle iyi bir ısınma (Kültür Fizik) seası gerekir. Bu seans kalca ve bacak kaslarının gerilme alıştırmalarına yer verilmelidir.

Suna özellikle dikkat edelim, joking yaptığınızda daima önce ayak tabanınız temas etmeli. Tabii, uygun ayakkabılar giymeli ve ayaklarda su toplanması ve diğer arazlar, zedenmeleri umursamamazlıktan asla gelinmemelidir.

Yaşlılarda bilek ve diz eklemlerini korumak için kaldırımdan ziyade tartan pist varsa onun üzerine, yoksa çimen üzerinde yürümek, koşmak tercih edinmelidir. Ayrıca yürüyüşten jokinge geçmek zorunda olduğunuzu da unutmayın.

Kalp ritminizin belirlenen seviyeye gelmesine sağlayacak hızlı bir yürüyüş belki size daha uygun gelecektir. Alıştırmalar süresince normal konuşabilme durumunu korumanız gerekir. Her seanstan hemen sonra nabzınızın amaçlanan seviyede atıp atmadığını da kontrol ediniz.

Bazı yaşlılar çok zor alıştırmaları yapmaktan boş yere korkarlar. Nabız atışları kapasite sınırlarını hassasiyetle belirlemeye tespit etmekle beraber vücudun vereceği diğer işaretlerinde göz önüne alınması çok önem arz etmektedir.

Vücuttan aldığınız işaretlerden sonra ritmi düşürün. Hızla soluk alıyorsanız yavaşlayın ve kendi ritminizle devam edin. Şunu iyi biliyoruz vücudun sesini dikkatle dinleyin, zira vücuttaki alarm sisteminiz hiç yanılmaz.

Bütün bunlardan sonra mide bulantısı, baş dönmesi, soluk tıkanması veya göğüs ağrısı, yorgunluk alametleri görüldüğünde mutlaka doktora danışmak gerekir. Azimli olun ve kelimenin tam anlamıyla "kalbi genç" kalın.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap