SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sporda psikolojik danışmanlık
9.05.2024
Psikolojik danışma etkinlikleri sırasında çoğu zaman, yapılan faaliyetlerin sadece psikolojik danışma konuları çerçevesinde kalmadığı görülmektedir. Sporculara vesilen psikolojik danışma hizmeti pek çok boyutu da beraberinde getirmektedir. Sporcu ve antrenörlerle birlikte çalışma, antrenman başta olmak üzere onların yaptığı çalışmalara katkı, psikoloji biliminin esaslarına göre kamp, müsabaka ve benzeri ortamların düzenlenmesi, sporculara ve antrenörlerle geri bildirim verme gibi temel fonksiyonların yanında yeni durumlara göre pek çok geliştirici çalışma yapılması gerekmektedir. Spor psikolojik danışmanlığı, diğer akınlarda ki psikolojik danışmanlık hizmetlerinden farklılık göstermektedir.
Tabii olarak, danışma rollerinde bu farklılığa uygun olarak değişiklik arz etmektedir. Çoğu durumda milli takımda antrenörlük yapanlar, en azından biz öyle yapıyorduk, sporcular hakkında karar verileceği zaman siklet kadrosunu oluştururken psikolojik danışmanlara başvurarak ve karar verme aşamasında yardım istenmelidir.Görüldüğü gibi, bir siklet takımının günlük hayatı içinde psikolojik danışmanların yaptığı çalışmalar ve üstlendiği roller, geniş bir yelpazede değerlendirilmektedir. Oysa özele inildiğinde bireysel danışma veya grup danışması etkileşimi çerçevesinde, danışmanların bazı teknik rolleri bulunmaktadır.
Özel olarak da adlandırılabilen bu roller aşağıdaki gibidir: kendini açma danışma etkileşimde danışanın kendini yalnız hissetmemesi ve içgörü kazanması amacıyla, danışmanda zaman zaman kendi yaşantı ve duygularını ifade eder. Burada dikkat edilmesi gereken sınır danışmanla danışanın yer değiştirmemesi olarak değerlendirilmektedir.
Özel roller incelendiğinde, psikolojik danışma etkileşimini gerektirdiği yaklaşımların bir kısmını ihtiva ettiği görülmektedir. Bir takım üyesi olan sporcuların birbiri ile etkileşimini düzenlenmesi açısından grup yaşantısı tecrübeleri edinmeleri faydalı olacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap