SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sporcu beslenmesi
17.04.2024

Birçok sporcu tarafından beslenme gelişi güzel yürütülmektedir. Ülkemizde bazı spor bağlarıyla uğrasan sporcular üzerinden son yıllarda yapılan bir anket araştırmasına göre sporcularda beslenme bilgisi düzeyinin yetersiz olduğu görülmektedir.Maalesef üniversitelerimizde öğrenim yapan lisanlı sporcularımız %75'inden fazlasının günlük enerji gereksinimini ve besin gruplarından yemeleri gerekli miktarları iyi bilmediklerini de bilmekteyiz. Sporcunun günlük beslenmesinde genel sağlığı ile antrenmanına özgü ihtiyaçlarıyla birlikte dikkate alınmalıdır. Bununla ilgili olarak şu hedefler düşünülmeli ; dayanıklılık çalışmaları programlarını karşılayacak ihtiyaçları ihtiva eden temel besinlerin gereken miktarlarda sağlanması, sağlıklı bir yaşamı uzun vadede hazırlayan beslenme yapılması, vücudun uygun kas ve yağ kitlesinin kazandırılması çok önem arz etmektedir

Fizyolojik uyum ve antrenman seanslarını telafi için beslenme antrenmanının sağlanmasıyla, antrenmandan optimum yararlanmanın başlatılması, tabii arzulanan yarışma beslenmesini uygulanması ile tecrübe, alışma ve iklime uyum sağlanılmasının vücuda kazandırılması.İyi bir beslenme çok yemek değildir ama gereken yenmelidir. İyi beslenen sporcu iyi performans sahibidir. İyi bir diyet, yeterli enerji "kalori" ve öteki besinleri karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller ve su ihtiyaç ölçüsünde sağlanan yararlı bir diyette. Şunu iyi biliyoruz, alınan yeterli kalori "enerji" sporcuda ideal beden ağırlığını korur. Kalitesi düşük diyet, düşük performans demektir. Açlık ise sporcunun dayanıklılığını zayıflatır. 

Biz bunu siklet sporcularında devamlı gözlemişizdir çünkü besin eksikliğide normal enerji "glikojen" stoğunu eritir. Müsabik sporcular dışında spor yapan bazı insanlar sporu bir program içerisinde düzenle sürdürürler. Bu kişilerin zaten sporla kilo vermeyede ihtiyaçları yoktur. Formda kalmaları ve vücutlarının yağlanmaması için çalışmaları yeterlidir. Yukarıda anlatmak istediğim spor beslenmesi müsabik sporcular için olmazsa olmazlardandır. Başarıda böylelikle beraberinde gelmektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap