SON DAKİKA
SON DAKİKA


Popüler kültürün kurbanı olduk
24.07.2018

Maalesef, her geçen gün Türk toplumu kutuplaşıyor. Karşıt kutuplar arasındaki farklılaşma, hizipleşme, ayrışma daha da derinleşiyor. İdeolojik farklılıkların yanında kültür ve inanç anlamında da hızla ayrışıyoruz. Bu ayrışma öylesine bir hâl aldı ki, artık birbirlerimizi düşman ya da hain olarak görmeye başladık. Özellikle siyasi cenahta çok keskin bir kutuplaşma var. Bizler şunu unuttuk. Bütün siyasi partiler birbirinin rakibidir ama düşmanı değildir. Siyaset; düşmanlığı, aşırı kutuplaşmayı kaldırmaz. Siyasetteki gerilim topluma da yansır. Ve herkes mutsuz, huzursuz olur. Bu gerilimden nemalanan çevreler bile eninde sonunda bu durumdan nasibini alır.

FİKİR HÜRRİYETİ VARDIR

Herkes kanunlar, demokrasi ve temel hak ve hürriyetler çerçevesinde fikrini, düşüncesini savunabilir, açıklayabilir ve yayabilir. Bundan kimse gocunmamalı, endişe etmemeli... Zihniyet ve düşünce farklılıkları bizim zenginliğimiz olmalı. Kültürel çeşitlilik anlamında Osmanlı imparatorluğunun bakiyesini devralmış Türkiye Cumhuriyeti'nin bu anlamda eşsiz deneyimleri vardır. Bizler yüzyıllar boyunca Rumlar, Ermeniler, Araplar, Çerkezler, Bulgarlar, Macarlar vb. milletlerle kardeşçe, dostça bir arada yaşamışız. Şimdi ise kendi içimizde neredeyse birbirimizi boğazlayacak derecede kutuplaşmış durumdayız.

ANADOLU HOŞGÖRÜNÜN BEŞİĞİDİR

Yüzyıllardır hoşgörünün, toleransın beşiği olan Anadolu coğrafyasında Türk toplumu olarak neden bu kadar kutuplaştığımızı irdelemeliyiz. Sırf dünya görüşümüz ya da siyasi, kültürel farklılıklarımızdan dolayı birbirimizi hain veyahut düşman görmek acaba hangi akla hizmettir? Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Bir zamanlar gayrimüslimlerle bile dostça, arkadaşça geçinebiliyorken şimdi ne oluyor bize de birbirimize kin ve nefretle bakıyoruz. Neyi paylaşamıyoruz? Birlik ve beraberliğimize en çok sarılmamız gereken bir dönemden geçiyorken bu ayrılık niye?

DEĞERLERİMİZE YABANCILAŞTIK

Türk ahlakı; yiğitlik, kahramanlık üzerine kuruludur. Törelere bağlılık… Ayrıca cesaret, onur, gurur,  şeref, misafirperverlik, dürüstlük, merhamet Türklerin kişilik özellikleridir. Günümüzde bu değerlerin eskisi kadar önemsenmemesinin nedeni, popüler ekinin (kültürün) yıpratıcı, olumsuz etkileridir. Maalesef popüler kültürün kurbanı olduk. Popüler ekini (kültürü) oluşturanlar; tek tip insan yetiştirmeyi-dünyaya egemen olan ülkeler- amaçlamış, bunda da belli oranda başarılı olmuşlardır. Maalesef ülkemizin bu kadar kutuplaşmasının altında kendi milli değerlerimize, örf, adet ve ahlak değerlerimize zaman geçtikçe daha çok yabancılaşmamızdır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap