SON DAKİKA
SON DAKİKA


Zatürre (Pnömoni) Nedir?
29.03.2024

Akciğer dokusunun virüsler, bakteriler ve daha az sıklıkla mantarlar ya da nadiren parazitlere bağlı enfeksiyonuna pnömoni yani zatürre diyoruz.

Zatürre, dışarıdan solunum ya da damlacık yolu ile bulaşan pek çok virüs ve pek çok bakteriyle oluşabileceği gibi dışarıdan alınmasına gerek olmadan, boğazımızda normalde de bulunabilen bakterilerin akciğere ulaşmasıyla da meydana gelebilir. Peki neden boğazımızdaki bakterilerle bile oluşabilmesine rağmen herkes zatürre olmaz? Çünkü burada etkili olan birkaç faktör herkeste aynı değildir.

Bunlardan ilki akciğerin savunma mekanizması. Üst solunum yollarındaki mikroorganizmalar ve tükrüğün akciğere ulaşmasını engelleyen ses tellerinin kapatma mekanizması, öksürük refleksi, solunum sistemindeki bir mikroorganizmanın daha aşağıya ulaşmasını engelleyen ve yukarı hareketle uzaklaştıran titrek tüylerin ve sıvıların varlığı ile akciğer dokusundaki savunma hücreleri kişiden kişiye değişir. İkinci neden de bireylerin genel bağışıklık sistemlerinin gücüdür.

Altta yatan KOAH ya da akciğer kanseri, şeker hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan AIDS, lösemi, lenfoma gibi hastalıklar ve ya tedaviler, organ nakli yapılmış olması, bilinç kaybı, sigara-madde kullanımları ve ileri yaş risk oluşturur.

Bir diğer neden de hastalık oluşturan mikroorganizmanın gücü, hastalandırma kapasitesi ve etkisidir.

Halsizlik, ateş, öksürük, balgam, göğüs ağrısı, solunum sıkıntısı gibi sık görülen bulgular dışında baş ağrısı, eklem ağrıları, karın ağrısı, ishal, bilinç değişiklikleri gibi spesifik olmayan bulgular da görülebilir.

Hastanın öyküsü, şikayetleri, fizik muayene bulguları, görüntüleme yöntemleri ile akciğerin değerlendirilmesi ve gerekli görülür ise alınan balgam örneğinin mikrobiyolojik incelemesi ile tanı konulur ve düşünülen etkene göre tedavi düzenlenir. Tedavide kullanılan ilaçlar ve tedavi süresi akciğer enfeksiyonuna neden olan etkene göre değişir.

Zatürreye neden olan bazı mikroorganizmalardan (pnömokok, influenza gibi) aşı ile korunmak mümkün olduğundan, risk grubunda olanların aşı açısından değerlendirilmek üzere hekimlerine danışmaları olası komplikasyonları önlemek adına önemlidir.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap