SON DAKİKA
SON DAKİKA


Viral Hastalıklar
15.01.2023

Son dönemlerde adını sık duyduğumuz, etkilenmeyenin neredeyse kalmadığı viral enfeksiyonlarla ilgili bir kaç noktaya değinmek istiyorum. 

Vücudumuzda hastalık oluşturan mikroorganizmaları; bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler olarak sınıflandırırız. Her birinin kendine özgü, diğerlerinden ayırıcı ve spesifik özellikleri bulunur. Virüsleri diğer mikroorganizmalardan ayıran en önemli özellik hücre yapılarının diğerlerine göre çok daha küçük ve farklı olması, ayrıca çoğalmaları için mutlaka canlı hücrelere ihtiyaç duymalarıdır. Genellikle insan hücresinin içerisine girerek hücreyi istila ederler ve genetik materyalini yeni virüsler oluşturacak şekilde kullanırlar. Virüslere bağlı oluşan hastalıklara da viral enfeksiyonlar denir.

Yüzlerce virüs bulunmaktadır ve her biri farklı klinik özellik gösteren bulgulara sebep olabilir.

Viral enfeksiyonu tanımlamak neden önemlidir? Çünkü bakteri, virüs, mantar ve parazitlere bağlı enfeksiyonların her birinin tedavisi farklıdır.  Sıklıkla hastanın şikayet, öykü ve fizik muayene bulguları tanımlama için fikir verse de her zaman bu ayrımı yapmak mümkün olmayabilir, bu durumda da tetkiklerden yararlanırız.

Bakteriler için kullandığımız antibiyotikler viral enfeksiyonları tedavi etmez, etkili değildir ve viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılmaz, gerektiğinde ve uygun bir tedavi seçeceğiz var ise antiviral dediğimiz ilaçları tercih ederiz.

Çok sayıda virüs mevcut olup Covid19, grip, nezle, hepatitler, HPV, AIDS, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, kuduz, su çiçeği, çocuk felci, uçuk, zona gibi hastalıklar virüsler tarafından oluşturulur.

Bazı virüsler hayat boyu vücutta varlıklarını sürdürebilme, dönem dönem aktif hale gelebilme özelliğine sahiptirler.  Hepatit B, Hepatit C, Delta, Hıv virüsü, uçuk ve zona virüsü bu virüslere örnek verilebilir.

Viral enfeksiyonların bir diğer önemli özelliği de bazılarının kanser yapıcı özellikleri bulunması ve kanserlerle ilişkili olmalarıdır. Hepatit B, Hepatit C, HPV, EBV bilinen kanserejon virüslerdendir. AIDS tablosuna neden olan HIV’in de kanserlerle ilişkisi gösterilmiştir.

Her virüsün bulaşma yolu sahip olduğu özelliklere bağlı olarak farklılıklar gösterir. Solunum, damlacık, kan, cinsel ilişki, direkt temas bilinen bulaşma yollarındandır. Her enfeksiyon hastalığında olduğu gibi viral enfeksiyonlardan da korunmak için bulaşma yollarını bilmek gerekir.

Özellikle kronik hastalıklara ya da kansere neden olan virüslerin yaptıklarıyla hayat boyu uğraşmak zorunda kalındığı düşünülürse korunmanın ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap