SON DAKİKA
SON DAKİKA


Viral Enfeksiyonlar
19.01.2024

Son günlerde etrafımızda öksüren, hapşıran, burun akıntısı ya da tıkanıklığı olan, sesi kısılan, ateşi, kas-eklem ağrıları ve halsizliği bulunan insanların sayısı giderek arttı. Belki bu insanlardan birisi de biz olduk. Benzer şikayetler ile hastalandık, bir hastalık süreci geçirdik, kimimiz kısa sürede iyileştik, kimimiz süreçte zorlandık ve hatta iyileşmiş olsak bile halsizliğimiz ya da öksürüğümüz uzun süre devam etti. Havaların soğuması ile açık alanlarda geçirilen vakitlerin yerini kapalı mekanların alması ve ciddi bir salgını yakın zamanda geçiren bizlerin bulaştırma ve korunma anlamında duyarsızlaşması bu artışın en görünür nedenlerinden.

Damlacık yolu ile bulaşan hastalıkların başında viral enfeksiyonlar geliyor ve bu dönemdeki enfeksiyonların büyük çoğunluğunu viral enfeksiyonlar oluşturuyor. Konuşma, gülme, öksürme, hapşırma ile etrafa saçılan mikroorganizmalar yakınımızdaki kişiler tarafından ağız, göz ya da burun dokuları ile alınıyor ya da bizler etrafımızda bulunan ve hasta olan insanlardan hastalık kaynağı olan virüsleri ağzımız, burnumuz ya da göz mukozamız yolu ile alıyoruz. Sadece virüsler değil, bazı bakteriler de yine aynı yolla bulaşıyor. Bu enfeksiyonlar bazı insanlarda hafif şikayetler oluştururken bazılarında şiddetli semptomlarla, hatta bazılarında da yoğun bakım desteği gerekecek kadar ağır bulgularla seyredebiliyor. Peki özellikle viral enfeksiyonların arttığı bu süreçte neler yapmamız, neler yapmamamız ve nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Öncelikle bağışıklık sistemimizin güçlü olması için sağlıklı beslenmemiz, uyku düzenimizi sağlamamız ve mümkün olduğunca stresten uzak durmamız önemli. Daha da önemlisi ise grip benzeri şikayetleri bulunan yani hasta olanların kalabalık ortamlardan uzak durması, zorunluluk söz konusu ise de mutlaka maske kullanmaları ve öksürdükleri, hapşırdıkları sırada ağız ya da burun salgıları bulaşmış ellerini yıkamadan asla ortak kullanılacak alanlara temas etmemeleri. Herhangi bir yerde hasta olduğunu düşündüğünüz kişilerin varlığında da yakın temastan kaçınmak, maske kullanmak, kapalı mekanlarda bir araya geliniyor ise ortamı havalandırmak, el hijyenine özen göstermek bulaşma riskini azaltacaktır.

Viral enfeksiyonların kimde ne yapacağını ön görme şansımız olamayacağı için korunmanın en kolay ve en etkili yol olduğunu bir kez daha hatırlatmış olalım.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap