SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tıp Bayramı
18.03.2023

Her yıl 14 Mart’ı “Tıp Bayramı” olarak kutluyoruz. Neden 14 Mart ve neden Tıp Bayramı? Çünkü 14 Mart 1827'de II.Mahmut döneminde hekim Mustafa Behçet’in önerisiyle, Cerrahhane-i Amire adı altında ilk cerrahhanenin kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilmiş ve okulun kuruluş günü olan 14 Mart, ülkemizde Tıp Bayramı olarak kutlanmış.

İlk kutlama, açıldığı tarihten yıllar sonra işgal altındaki İstanbul’da gerçekleşmiş. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane yani günümüzdeki adı ile tıp fakültesi, 1919 yılında İngiliz birlikleri tarafından işgal edilmiş. Tıbbiye 3.sınıf öğrencisi Hikmet Boran önderliğinde öğrenciler ve hekimler birlikte hareket ederek, işgal edilen okullarını kurtarmak ve işgalcileri protesto etmek amacıyla, okullarının kuruluş yıldönümü olan 14 Mart’ta bir araya gelmişler, işgalcilere direnç göstermişler ve büyük bir kutlama düzenlemişler. Henüz 3.sınıf öğrencisi olmasına rağmen arkadaşlarını bir araya getiren Hikmet Boran, 14 Mart 1919’da, okulun iki kulesi arasına büyük bir Türk bayrağı asmayı, işgalcilere rağmen başarmış. Modern tıp eğitiminin başladığı ve işgalcilere direnişle anlam kazanan bu tarih, Tıp Bayramı olarak kabul edilmiş. Dr.Hikmet Boran, sunucu Orhan Boran’ın babası ve Kurtuluş Savaşı’ndan sonra genel cerrah olarak çalışıp 44 yaşında vefat etmiş. Her yıl kutladığımız Tıp Bayramımızda, geçmişte yaşanmış her emeğin izi var.

Hekim olmak meşakkatli bir yolculuk. Sadece iş ya da meslek değil, bir yaşam biçimi. Hekimlik; evde, sokakta, yolculukta, izinde, bayramda, tatilde de bizimle. Çünkü ihtiyaç duyulan bir zamanda, acil bir durumda, hastanede değilim, izinliyim, tatildeyim, yolculuktayım, evdeyim, sokaktayım deme hakkımız yok üstelik gece-gündüz fark etmeden. Dokunulan her can, şifaya katkı sağlayan her temas bizler için çok kıymetli.

Bu zorlu yolculukta tıp eğitiminin başladığı ilk günden bugüne emek veren, çaba gösteren, eğiten, üreten, katkı sağlayan, şifa dağıtan tüm meslektaşlarımızdan kaybettiklerimizi, özellikle pandemi sürecinde, depremde, görevi başında yaşamını yitirenleri sevgi, saygı ve rahmetle anıyor, bu uğurda mücadele etmiş, çalışmış ya da çalışmaya devam edenlere de sağlıklı, huzurlu ve gönüllerince yaşayabilecekleri güzel bir ömür diliyorum.

Tıp Bayramımız kutlu olsun!

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap