SON DAKİKA
SON DAKİKA


Selülit
7.01.2023

Selülit, mikroorganizmaların cildin derin kısımlarına ve deri altındaki dokulara ulaşmasıyla meydana gelen, özellikle bacak ön yüzünde ve ayakta gördüğümüz fakat el, kol, yüz, gövde gibi tüm cilt alanlarını etkileyebilen bir enfeksiyon tablosudur.
Her ne kadar halk arasında, cilt altı yağ dokusunun artışına bağlı genişleyen yağ hücreleri ile cilt yüzeyine dik uzanan bantların oluşturduğu portakal kabuğu görünümünü tanımlamak için kullanılsa da, bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalığının da adıdır aynı zamanda.
Portakal kabuğu görünümü oluşturan selülit ile cilt enfeksiyonu olan selülitin birbirleri ile bağlantısı olmadığını, burada bahsedeceğimiz selülitin enfeksiyona bağlı selülit olduğunu da belirtmiş olalım.
Sıklıkla bakterilerin kıl kökü, tırnak kenarlarındaki sıyrıklar, parmak aralarındaki soyulmalar, ciltteki çatlaklar ya da cilt bütünlüğünü bozan herhangi bir alandan girişi ile oluşur.
Selülit oluşan bölgede kızarıklık, şişlik, ısı artışı ve ağrı meydana gelir fakat bazen şikayetler o bölgede sınırlı kalmaz, sistemik olarak da halsizlik, üşüme-titreme, ateş ve baş ağrısı, hatta çoklu organ yetmezliğine giden şok tablosu da oluşabilir.
Bacaklarında kan ve lenf dolaşım bozukluğu olanlar, şişmanlar, gebeler, bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olan hastalıkları bulunanlar ya da buna neden olan ilaç kullananlar, kemoterapi ya da radyoterapi alanlar, daha önce selülit geçirenler, mantar, egzama ya da sedef gibi cilt hastalıkları bulunanlar selülit oluşumu açısından risk grubundadır.
Selülit kişiden kişiye bulaşmaz fakat hastalık süresince el hijyenine dikkat etmek önemlidir. Kişisel eşyaların paylaşılmaması gerekir.
Tedavisinde antibiyotikler kullanılır. Eğer bacakta ya da kolda ise dinlendirmek, sarkıtmamak ve yüksekte tutmak antibiyotikler kadar önemlidir.
Uzun süre hareketsiz kalmanın pıhtı riski oluşturabileceği ve bu açıdan da önlem alınması gerektiği unutulmamalıdır. Sık pozisyon değiştirmek ve kısa süreli yürüyüşler faydalı olacaktır.
Tedaviye en kısa sürede başlamak ciltte açık yara oluşmasını, kas ve kemiğe ilerleme olmasını, başka organ ve dokuların etkilendiği sistemik enfeksiyon haline gidişi engellediği için önemlidir.
Tekrar etmemesi için cilt temiz tutulmalı ve nemlendirmeli, el ve ayak temizliğine özen gösterilmeli ve tırnaklar düzgün şekilde kesilmeli, deride oluşan sıyrık, kesik, yaralar ve mantar ya da egzema gibi hastalıklar tedavi edilmeli, eşlik eden şeker hastalığı, kanser, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanımı gibi durumların risk oluşturacağı unutulmamalıdır. Obezite yani şişmanlığın en önemli risk faktörlerinden biri olduğu da bilinmeli ve sağlıklı beslenilmelidir.
Güzel günler dileğiyle.
Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap