Salmonella pek çok alt tipi olan, tifo, paratifo ve tifo
dışında hastalık tablolarına neden olan bir bakteridir.
Bu bakterinin bulaşmış olduğu su ve gıdaların (Et, süt,
yumurta, sebzeler, meyveler, baharatlar, çerezler ve bakteri bulunan her gıda
maddesinin) tüketilmesi ile insanlara bulaşır. Bakteriyi bağırsaklarında
taşıyan ve dışkıları yoluyla çevreye yayan sürüngenler, kuşlar ve kümes
hayvanları da bulaşmada rol oynar. Tuvaletten sonra iyi yıkanmamış ellerin gıda
maddelerine teması ile insandan insana bulaş da mümkündür.
Salmonella’nın tifo ve paratifo dışındaki türleri,
alınmasından yaklaşık 1-3 gün sonra halsizlik, ateş, karın ağrısı,
bulantı-kusma, ishal gibi spesifik olmayan şikayetlerle başlar. Sıklıkla 1
hafta sürer ve kendiliğinden iyileşir. Çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi
baskılanmış olan kişilerde hastalık daha ağır seyredebilir. Tifo ise ilk
haftada 39-40 dereceye ulaşan ateş, halsizlik ile başlayıp sonraki haftalarda
bilinç değişikliği, karaciğer-dalak ve kalp etkilenmesinin de olabildiği, kan
tablosunun bozulduğu, yaklaşık 4 hafta süren, ağır seyreden, tedavi edilmez ise
ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Tifoda ishal şart değildir, kabızlık da
görülebilir. Paratifo da tifoya benzer klinik bulgulara neden olabilir fakat
daha hafif seyirli ve kendini sınırlayan bir hastalıktır.
Tanı için öncelikle akla gelmelidir. Kan, dışkı, idrar ya da
şüpheli gıdalardan alınan örneklerde bakterinin saptanması ile tanı koyulur.
Destek tedavisi ve gerekli durumlarda antibiyotik kullanımı
ile bakterinin yapabileceği ağır hastalık tablosu engellenebilir.
Önlenmesinde güvenli su ve gıda maddesi tüketimi, el
temizliğine özen gösterilmesi, yemekten önce-sonra ve özellikle Salmonella
taşıma riski yüksek kaplumbağa, kümes hayvanları gibi evcil hayvanlarla
temastan sonra ellerin mutlaka yıkanması, iyi pişmiş gıda maddesi kullanılması,
çiğ tüketilecek besinlerin iyi yıkanmadan yenmemesi, sebze-meyve ile et kesim
alanlarının farklı olması ve bir kesimden diğerine geçişte el hijyeninin
sağlanması önemlidir. Çiğ yumurta tüketilmesinden sakınılması, yumurta dış kabuğuna
temas ettikten sonra ellerin yıkanması ve elleri yıkamadan diğer gıda
maddelerine dokunulmaması, kanalizasyon sularının kapalı sistemlerle tahliye
edilmesi bulaşmayı önlemeye katkı sağlayacaktır.
Uygun şartlarda hazırlanmış gıda tüketimi ile el temizliğine
özen gösterilmesi diğer pek çok hastalık gibi Salmonella’ya bağlı
enfeksiyonları da önleyecektir.
Sağlıcakla kalın.