SON DAKİKA
SON DAKİKA


Paraziter Hastalıklar
23.02.2024

Yaşam döngüsünün herhangi bir dönemini diğer bir canlının üzerinde ya da içerisinde, diğer canlıya bir fayda sağlamadan hatta zarar vererek geçiren canlılara parazit diyoruz. Yani parazitler, varlıklarını korumak ve çoğalarak nesillerinin devamını sağlamak amacıyla, başka canlılardan yararlanan ve bu yararlanma esnasında da zarar verme özelliğine sahip organizmalar.

Parazitlerin üzerinde ya da içerisinde yaşadığı canlılara da konak diyoruz. İnsanlar ve hayvanlar pek çok parazit için konak olma özelliği taşıyor. Parazitlerin öncelikle istedikleri özelliklere sahip bir konak bulmaları, buldukları bu konakta barınmaları, beslenmeleri, büyümeleri, gelişmeleri, çoğalmaları ve başka konaklar bulmak üzere ayrılmaları gerekiyor ki döngüleri devam edebilsin.

Kişinin kendisi, başka insanlar ve hayvanlar parazit kaynağı olabileceği gibi, toprak, hava, besinler ve su da kaynak olabiliyor. Temas ile ciltten, ağız yoluyla sindirim sisteminden, hava yoluyla solunum sisteminden, cinsel ilişki ya da temas ile genital sistemden ve plasenta ile anneden bebeğe bulaşabiliyor.

Bit, pire, akarlar ve kene gibi vücudun dış yüzeyinde yani ciltte bulunan parazitler kadar bağırsaklara yerleşen solucanlar, kurtlar gibi vücuttaki bir organda ya da sıtma paraziti gibi kanda yani vücudun içinde de olabilen türleri bulunmakta.

Her parazit yer aldığı ve etkilediği sisteme göre şikayetlere neden oluyor ve bu şikayetler sıklıkla parazite özgü değil. Tedavileri de yine etkene göre değişiyor. Önce hastalığa neden olan parazitin saptanması ve saptanan etkene göre de tedavinin düzenlenmesi diğer pek çok enfeksiyon hastalığında olduğu gibi paraziter hastalıklarda da izlediğimiz yol.

Temiz su ve gıda tüketmenin, el yıkama konusunda hassas davranmanın, paraziter hastalıkların sık görüldüğü bölgelere seyahatte tedbirli olmanın ve önerileri yerine getirmenin, korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmanın ve kişisel hijyene dikkat etmenin bulaşma riskini azaltacağı unutulmamalı.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap