SON DAKİKA
SON DAKİKA


Lejyoner Hastalığı
6.12.2022

İlk olarak 1976 yılında, bir otelde gerçekleşen ve Amerika Lejyonerlerinin katıldığı kongrede katılımcılarda akciğer enfeksiyonu ile seyreden bir hastalık tablosu oluşmuş ve buna neden olan mikroorganizma lejyonerlerin akciğerlerinde tespit edildiği için etkene Legionella pneumophila, hastalığa da Lejyoner Hastalığı adı verilmiştir. Bu kongreye katılanların 221’i hasta olmuş, hasta olanların 34’ü de hayatını kaybetmiştir.

Legionella pneumophila bakterisi dere ve deniz kenarları, göl, nehir, kaplıcalar gibi su kaynakları ve doğal sularda bulunabileceği gibi, ev-iş yeri-otellerin su tesisatlarında da görülebilir. Yüksek akım hızı bakteri tutunmasını engeller fakat sürekli akım olmadığı için sistemlerde ölü boşluklar oluşur. Bu boşluklar da bakteri üremesini kolaylaştırır.

Hastalık oluşabilmesi için bakterinin bulunduğu bir su kaynağının olması ve o kaynaktan çıkarak insan solunum sistemine ulaşması gereklidir. Suda bulunan bakteri solunum sistemine; duş ve jakuzi başlıkları, fanlar, su püskürten cihazlar aracılığıyla ya da herhangi bir şekilde ağız-buruna ulaşan su vasıtasıyla yerleşmektedir.

Sıklıkla bağışıklık sistemi zayıf olanları etkileyen “fırsatçı” bir bakteridir. Alkol bağımlılığı, sigara kullanımı, kronik akciğer hastalığı bulunması, 50 yaş ve üzerinde olunması, steroid (kortizon) kullanımı, organ nakli yapılmış olması, kanser hastalığı bulunması veya kemoterapi(ilaç tedavisi) ya da radyoterapi (ışın tedavisi) alınması, HIV/AIDS hastalığı gibi bağışıklık sistemi zayıflatan kronik hastalıklar olması Lejyoner Hastalığı için risk faktörleridir.

İnsandan insana bulaş söz konusu değildir, bulaşma için bakterinin bulunduğu su kaynağı gereklidir.

Kuluçka süresi ortalama 1 haftadır. Halsizlik, ateş, baş ağrısı, kas-eklem ağrıları, öksürük gibi şikayetler ile başlar, ilerler ise solunum sıkıntısı, bilinç değişiklikleri oluşabilir ve tüm sistemlerin etkilendiği hastalık tablosuna dönüşebilir. Hafif bir solunum yolu enfeksiyonundan koma ve ölümle sonuçlanabilecek ağırlıktaki enfeksiyon tablosuna kadar farklı tablolarda hastalık oluşturabilir. Ölüm oranı toplum kaynaklı olanlarda %10-20 iken hastane kaynaklı olanlarda %40’lara çıkabilmektedir. Tanı, klinik bulgular ve etkenin saptanması ile konulur. Tedavide antibiyotikler kullanılır.

Lejyoner Hastalığından korunmak için yapılacakları ihmal etmemek gereklidir. Binalardaki su ve havalandırma sistemlerinin düzenli bakımı, duş başlıkları ve hortumlarının düzenli temizliği, kuyu sularının sterilizasyonunun sağlanması, klima bakımlarının yapılması, duş öncesinde bir kaç dakika boyunca tazyikli suyun duş başlığından akıtılması, bahçe sulama işlerinde suyun solunum sistemine ulaşmasının engellemesi için az tazyikle, düşük basınçla sulama yapılması önemlidir. Organik gübre ve toprakta da bakteri bulunabileceği için özellikle saksı toprağı paketleme ya da açma işleri ile uğraşanların tozlanmayı azaltmak için açık alanda çalışması, yakın temas var ise maske ve eldiven kullanması, sonrasında hiç biryere temas etmeden ellerini yıkaması da dikkat edilmesi gereken noktalardandır.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap