SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kızamık hastalığı
19.08.2023

Kızamık virüsünün neden olduğu, en sık çocukluk çağında görülen fakat her yaş grubunda oluşabilen bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Kızamık virüsü  solunum yoluyla bulaşır ve bulaştırıcılığı yüksektir. Virüsü hava yollarında taşıyanların damlacıklarının solunması ya da virüs bulunan nesnelerle temas bulaşmaya neden olur. Kuluçka süresi ortalama 10-12 gündür.

Ateş, halsizlik, ciltte döküntü oluşturur. Bazen gözlerde kızarıklık, öksürük, burun akıntısı gibi spesifik olmayan şikayetler de görülebilir. Döküntü başlamadan dört gün öncesinde bile bulaştırıcılık özelliğine sahiptir. Döküntüler sıklıkla şikayetlerin başlamasından bir kaç gün sonra önce yüz ve boyunda ortaya çıkar, sonra tüm vücuda yayılır.

Tanısı hastanın şikayetleri ve tipik döküntüler ile konulabilse de laboratuvar olarak tanı desteklenmeli ve kızamığa spesifik testler yapılmalıdır. Ülkemizde kızamık, bildirimi zorunlu bir hastalıktır.

Kızamık hastalığı geçirenlerin %30’unda komplikasyonlar görülür. Zatürre ve orta kulak enfeksiyonundan, görme kaybı ve beyin dokusunun enfeksiyonuna kadar farklı sistemleri etkileyebilir.

Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılanmadır. Ülkemizde çocukluk çağı aşı programlarında kızamık aşısı da yer almaktadır.

Tanı konmuş ya da kızamık şüphesi bulunan hastaların izole edilmesi başka kişilere bulaşmayı engelleyecektir.

Spesifik bir tedavisi yoktur, diğer pek çok viral hastalıkta olduğu gibi kızamıkta da destek tedavisi uygulanır.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap