SON DAKİKA
SON DAKİKA


İshal ve Korunma
8.04.2023

Her ne kadar günde 3’ten fazla yumuşak kıvamda dışkılama ishal olarak kabul edilse de, kişinin normal kabul ettiği bağırsak alışkanlığı dışındaki sayıda ve sulu kıvamda dışkılama olması durumunu ishal olarak değerlendiriyoruz. Burada asıl önemli nokta, kişinin süregelen bağırsak alışkanlığındaki değişim. 

İshalin enfeksiyonlardan ilaçlara, kemoterapiden radyoterapiye, emilim bozukluklarından tümörlere, tiroid hastalıklarından bağırsak dokusu kaynaklı hastalıklara, romatizmal hastalıklardan psikolojik kökenli hastalıklara kadar pek çok nedeni var. 

Bu sebeple; ishal şikayeti ile gelen hastalarımızın antibiyotik ya da kas gevşetici gibi herhangi bir ilaç kullanması, herhangi bir gıdaya alerjisinin ya da intoleransının olması, tiroid kaynaklı, romatizmal ya da tümöral bir hastalık tanısının bulunması, devam eden kemoterapi ya da radyoterapi süreci içinde olması önemlidir ve nedenin ne olduğunu düşündüren bulgulara göre yapacaklarımıza yön veririz. 

Enfeksiyona bağlı bir nedenle ishal meydana geldi ise sıklıkla virüsler, bakteriler ve ya parazitler etkendir. Etkenin ne olduğunu tespit edip ona yönelik tedavi uygulasak da ishal tedavisinde ana prensip, hastalığa neden olan etkeni ortadan kaldırırken kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. 

Mikroorganizmalara bağlı ishaller, sebep olan etkenlerin ağız yolu ile alınması sonucu meydana gelir.

Yani ishale neden olan virüs, bakteri ya da parazit vücudunuza su ya da gıda tüketimi ile veya bunların bulunduğu bir yere temastan sonra yıkamadan ağzınıza dokunduğunuz elleriniz aracılığıyla bulaşır.

Her gıdayı tüketmeden önce yıkamak ya da pişirmek söz konusu olmadığına göre gıdaları hazırlama, saklama ve sunma koşullarına özen göstermek ve güvenli su kaynağı kullanmak bu nedenle çok önemli.

Çiğ et ile pişirmeden yenecek hiç bir malzeme temas etmemeli, aynı zeminde, aynı bıçak kullanılarak kesilmemeli ve buna özellikle salata hazırlama sırasında dikkat edilmelidir.

Tuvaletten ya da çocuk bezi değiştirdikten sonra, yemekten önce ve sonra, diş fırçalama, burun temizliği, abdest alma gibi işlerden önce ve sonra, yiyecek hazırlamadan önce ve sonra, hapşırma ve öksürmede eller kullanıldıysa sonrasında, çiğ ete temas söz konusu ise sonrasında eller mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle tuvaletten sonra yıkanmayan eller, aile içinde ve toplumda başka insanlara bulaşmaya neden olan en büyük etken. İshal geçse bile kişiden kişiye bulaş bir süre daha mümkün olduğundan tuvaletten sonra doğru ve etkili el yıkamaya özen göstermek önemli.

Şikayetler düzelinceye kadar etkene yönelik uygun tedaviye ek olarak bol su tüketmek, yağsız ve posasız yiyecekler içeren ishal diyeti uygulamak ve hekiminizin uyarılarını dikkate almak faydalı olacaktır. 

Sağlıcakla kalın. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap