SON DAKİKA
SON DAKİKA


İnsan Papilloma Virüsü(Hpv)
10.01.2023

Human Papilloma virüs olarak adlandırıldığı için HPV olarak bilinen virüs, cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıklardan biridir fakat sıklıkla uzun süre şikayete neden olmadan kaldığı ve olumsuz etkileri diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklara göre daha geç dönemde ortaya çıktığı için önemi onlar kadar anlaşılamamıştır.

HPV; rahim ağzı, vajen, penis, anüs, ağız, boğaz, cilt ve diğer mukozal yüzeyleri etkileyen, kanser yapıcı özelliği de bulunan bir virüstür ve her yaş grubunda görülebilmektedir. Genital kanserler, kanser öncüsü lezyonlar ve siğillere neden olan HPV’nin pek çok tipi vardır ve özellikle tip 16 ile tip 18 kanserlerden sorumludur. Rahim ağzı kanserlerinden alınan doku örneklerinin neredeyse tamamına yakınında bu virüse ait genetik materyal saptanması, korunmanın ne kadar önemli olduğunun da göstergesidir.

HPV’ye bağlı kanserler önlenebilir kanserler grubundadır çünkü virüsten korunmak, var ise erken teşhis ve tedavi etmek kanserden de korunmayı sağlayacaktır.

HPV cinsel ilişki ile bulaşır fakat tek bulaş yolu bu değildir. Genital bölgelerin teması, vajinal, oral ya da anal ilişki, virüsü taşıyan cilt ile temas etmiş ve ortak kullanılan eşyalar da bulaşmaya neden olabilir. Kondom kullanımı, genital bölgedeki tüm cilt yüzeyinin temasına engel olamayacağından tam anlamıyla koruma sağlamaz fakat elbetteki diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için birden fazla partnerle temas söz konusu ile kullanım önerilir.

HPV bulaşmasından sonra en sık görülen durum, virüsün bağışıklık sistemi tarafından yok edilmesidir. Fakat bu her zaman mümkün olmayabilir, virüs bulaştığı yerde kalabilir ve kanser oluşturma potansiyeli olan tip ise sürecin başlamasına neden olur.

HPV, muayene sırasında alınan örneklerle test edilir. Tedavisi, virüsün oluşturduğu hastalığın tedavisi şeklindedir.

Birden fazla partner bulaşma riskini arttıracağından tek eşlilik korunmada önemlidir.

Bulaşma olmadan önce korunmayı sağlayacak en önemli yol aşılanmadır. HPV aşısı sadece virüsten değil, virüs nedeniyle oluşabilecek kanserlerden de korunmayı sağlayacaktır. Aşı öncesinde test yaptırmaya gerek yoktur. Kız ve erkek çocuklara cinsel aktif dönemden önce aşı uygulanması virüs bulaşmasını engelleyecektir. Kişisel hijyene dikkat edilmesi de korunmaya katkı sağlayacaktır.

Bireysel değerlendirme için şikayetleri olanların, şüphe duyanların, genital ya da herhangi bir cilt bölgesinde siğili bulunanların ya da aşı yaptırmak isteyenlerin ilgili branş hekimlerine müracaat etmeleri faydalı olacaktır.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap