SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hepatit
9.12.2023

Karaciğeri etkileyen Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Delta hepatiti ve Hepatit E gibi farklı virüsler, bazı bakteriler, parazitler, bazen ilaçlar ya da zararlı maddelerle ortaya çıkan hastalık tablosunun bütününe “Hepatit” diyoruz.

Bugün, viral hepatitlerle ilgili bir kaç noktaya dikkat çekmek istiyorum.

Önlemek, yoksa aşı ile koruma sağlamak, varsa tedavi etmek için öncelikle tarama tahlilleri gerekli. Eğer daha önce yaptırmadıysanız hepatit taramanızı yaptırın ki, bilmediğiniz bir hepatit virüsü taşıyorsanız tespit edilsin. Özellikle ailenizde hepatit virüsü taşıyan bir aile bireyiniz varsa, kan ve kan ürünleri aldıysanız, steriliteye dikkat edilmediğini düşündüğünüz diş tedavileri, dövme uygulamaları, berberde sakal tıraşı, manikür-pedikür işlemleri yaptırdıysanız, birden fazla partnerle cinsel ilişki öykünüz varsa tarama testlerinini yaptırmak çok daha gerekli. Tüm malzemelerin steril olması gereken bu işlemlerde elbetteki steril malzemeler kullanılıyordur fakat işin içinde insan faktörü olduğundan, şüphe duyduğunuz durumlarda tetkiklerinizin hemen ve kuluçka süreleri nedeniyle 6 ay sonra tekrar edilmesi, varsa saptanması açısından önemli.

Hepatit A ve Hepatit E, fekal-oral dediğimiz virüsü taşıyan bağırsak içeriği ile temas etmiş gıda ile bulaşıp kronik bir hastalık yapmazken yani bir defaya mahsus geçirilip sonuçlanırken, Hepatit B, Hepatit C ve Delta hepatiti kan, vücut salgıları, cinsel ilişki ile, ayrıca anne karnında bebeğe bulaşarak kronik  hastalık tablosuna yol açabilir. Delta hepatiti sadece Hepatit B olanlarda ek hastalık yapar, tek başına bulunması mümkün değildir.

Hepatit A ve B’nin aşısı mevcut, geçirmediyseniz aşı ile korunmanız mümkün.

Hepatit B ve Hepatit C tedavisinde etkili ilaçlarımız bulunmakta, eğer kronik Hepatit B ya da Hepatit C hastasıysanız, tedavi gerekip gerekmediğinin değerlendirilmesi için hastaneye müracaat etmenizde fayda var.

Kronik hepatitler hayat boyu takip gerektiren hastalıklardan. Sıklıkla çok ileri aşamaya gelmedikçe de bir şikayete neden olmazlar ve siz farkında olmadan ilerlerler. Bu nedenle “Hepatitim var fakat bir şikayetim yok, bu nedenle kontrole de gerek yok” gibi yanlış bir düşünceye kapılmayın. Sinsi şekilde ilerler ve tedavi ile kontrol edeceğimiz aşamayı kaçırmış olursunuz.

Kronik hepatitler ilaç kullanmanız gerekli olsun ya da olmasın düzenli takip  gerektiren hastalıklardır.

Özellikle gözden kaçan bir konuya da bu vesile ile açıklık getirelim. Halk arasında sıklıkla kullanılan hepatitlerde “taşıyıcılık” tanımı, sadece taşır ve bir sorun oluşturmaz anlamına gelmez ne yazık ki. Taşıyıcı olan herkes, aynı zamanda kronik hepatit hastası olup bulaştırma özelliğine de sahiptir. Ayrıca şu anda bir sorun olmaması hayatının sonuna kadar bu şekilde gideceği anlamına gelmez, bir dönemde aktif hale gelip tedavi gereksinimi oluşabilir.

Tarama testlerinizi yaptırmanızı, gerekiyorsa aşı olmanızı ve hepatit virüsü taşıyorsanız da düzenli kontrollerinizi ihmal etmemeniz gerektiğini tekrar hatırlatmış olalım.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap