SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hepatit C
17.06.2023

Hepatit C virüsü(HCV), hedef organı karaciğer olduğu için Hepatit C olarak adlandırılan, karaciğeri etkileme dışında diğer hepatit virüsleri ile bir bağı olmayan (birbirlerine dönüşmeyen), Flavivirüs ailesinden bir virüstür. 

HCV’nin ana bulaş yolu kan ve kan ürünleridir. Kanla temas etmiş steril olmayan enjektörler, dövme ve piercing malzemeleri, jiletler, diş malzemeleri, manikür-pedikür aletleri bulaşma aşısından risk oluşturur. Doğum sırasında anneden bebeğe bulaşma da olabilir. Cinsel yolla bulaşma olasılığı düşük olmasına rağmen cinsel ilişki sırasında olabilecek travmalara ya da genital enfeksiyonlara bağlı oluşan yaralardan kanamalar bulaşma olasılığını arttırır. 

Kuluçka süresi 2 hafta ile 6 ay arasındadır. Hastalık büyük olasılıkla bir şikayete neden olmadan başlar, bu nedenle bulaştığı tahlil yapılmadıkça fark edilmez. Kuluçka süresi uzun olduğu için virüs bulaşmış kişiler çoğunlukla bunun farkında olmadan yaşamlarına devam eder, ya bir şikayet oluşturduğu ileri aşamalarda ya da tesadüfen saptanır. Bazen de gürültülü bir başlangıç yapar, iştahsızlık, bulantı, kusma, halsizlik ve sarılık gibi şikayetlere neden olur. Hepatit C virüsü bulaşanların %75-80’inde uzun süre kalıcı, kronik enfeksiyon meydana gelir ve hayat boyu takip gerektirir. 

Çoğunlukla bir şikayet oluşturmadığı için erken tanı zordur, ancak tarama testleri ile saptanır. Siroz ve karaciğer kanseri oluşturduğu aşamada farklı şikayetlere neden olabilir. İstemediğimiz bu iki sonuca (siroz ve karaciğer kanseri) ulaşmadan hastalığı saptamak ve tedavi etmek bu nedenle çok önemlidir. Günümüzde kullanılan etkili ilaçlar bulunmaktadır, tedavisi mümkündür. 

HCV’den korunmak için onaylanmış bir aşı bulunmamaktadır. Bulaşma yollarını bilmek korunmak için yol gösterici olup, kan ve kan ürünleri ile temas etmiş malzemelerin steril edilmediği her işlemin riskli olduğu unutulmamalıdır. Güvenli ve tek partnerli cinsel ilişkinin diğer pek çok hastalıkta olduğu gibi HCV’den korunmada da önemli olduğu bilinmelidir. 

Sıklıkla bir şikayete neden olmadığı için en ufak bir şüpheniz varsa bir sağlık kuruluşunda tetkik yaptırmanız ve gerekiyorsa tedavi edilmeniz hastalığınızın ilerlemesini önleyecek ve sizi sonrasında olabileceklerden koruyacaktır.

Sağlıcakla kalın. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap