SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hepatit B'De Yanlış Bilinenler
6.05.2023

Polikliniğe gelen hastalarımızın cümleleri ve sorularından yola çıkarak bugün, doğru zannedilen yanlışlara ve bu yanlışların doğrularına değinmek istedim.

Öncelikle “Hepatit B hastasıyım ama bizde genetik” cümlesini, Hepatit B’nin genetik geçişli bir hastalık olmadığını ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlatarak “Hepatit B hastasıyım, ailemde var ve bana da bulaştı” cümlesi ile değiştirelim. Yani Hepatit B genetik olarak aktarılmaz, kan, vücut salgıları, cinsel ilişki, gebelik ve doğumda anneden bebeğe ya da aile içerisinde kan, tükürük, ter ve salgılar ile bulaşır.

“Hepatit B taşıyıcısıyım, sadece taşıdığım için kimseye bulaştırmam, kontrole de gerek yok” cümlesini, her Hepatit B virüs taşıyıcısının aynı zamanda bulaştırıcı da olduğunu, hayat boyu kontrol ve takipte olması gerektiğini hatırlatarak, “Hepatit B taşıyıcısıyım, takipteyim ve başkalarına bulaştırma ihtimalim nedeni ile de tedbirliyim” cümlesi ile yer değiştirelim. Yani Hepatit B taşıyıcısı da olsanız bu, kronik bir hastalığınız olduğu, takipte olmanız gerektiği ve bulaştırma potansiyeliniz bulunduğu anlamına geliyor.

“Hepatit B olduğumu biliyorum ama bir şikayetim yok, kontrole gitmeme de gerek yok” cümlesini, Hepatit B hastalığının ileri aşamaya gelmedikçe bir şikayete neden olmayacağını, şikayetinizin olmamasının her şeyin yolunda olduğu anlamı taşımayacağını hatırlatarak, “Hepatit B hastasıyım, düzenli takip edilmem gerektiğini biliyorum ve kontrollerimi aksatmıyorum” cümlesi ile yer değiştirelim. Yani Hepatit B olduğunuzu bilmeniz ve bir şikayetinizin olmaması virüsün yapacaklarına engel değil ve oluşturduğu etkiler ancak tahliller, görüntüleme yöntemleri ile tespit edilebilir.

“Hepatit B hastasıyım, ilaç başlandı fakat iyi olduğumu hissettiğim için ilacı kestim” ya da “Hepatit B hastasıyım, ilaç başlandı ama düzenli kullanmıyorum” cümlelerinin ciddi sorunlar doğurabileceğini, ilacı kesme kararının basit bir karar olmadığını,  “Hepatit B hastasıyım ve ilaçlarımı aksatmadan düzenli kullanıyorum” cümlesinin çok kıymetli olduğunu da tekrar hatırlatmış olalım.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap