SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hepatit A Nedir ve Nasıl Bulaşır?
8.03.2024

Hepatit A, hedef organı karaciğer olduğu için hepatit virüsü olarak adlandırılan, sıklıkla hasta insanların dışkıları ile atılan virüsün kanalizasyon suları ya da iyi yıkanmamış ellerle temas eden gıda maddeleri, su ya da kişisel eşyalar ile diğer insanlara bulaşan, kuluçka süresi 2 ila 6 hafta arasında değişen viral bir hastalıktır.

Bulaşmanın ve geçirilen kuluçka süresinin ardından halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, idrar renginde koyulaşma, dışkı renginde açılma gibi şikayetlere neden olur. Sarılık ilk olarak gözlerde fark edilir, daha sonra tüm vücutta görülür. Özellikle çocukluk yaş grubunda hiç bir şikayete neden olmadan geçirilebilirken, erişkin yaş grubunda bulgularla seyreder. Nadiren de olsa ölümle sonuçlanabilecek karaciğer yetmezliğine neden olabilir.

Tanı; şikayetler, klinik bulgular ve laboratuvar testleri ile konur. Hastalığa özgü spesifik ilaçlar yoktur ancak izlem, istirahat ve destek tedavisi ile iyileşme sürecine katkı sağlanır.

Hepatit A enfeksiyonu geçiren kişilerde ömür boyu bağışıklık oluşur, hastalığı tekrar geçirme riski bulunmaz. Hepatit virüslerinin her biri farklı olup, birini geçirmiş olmak ya da birine karşı aşı yaptırılması, diğer hepatit virüslerine karşı koruma sağlamaz.

Hepatit A’dan korunmanın en etkili yolu aşılanmaktadır. Hastalığı geçirmemiş çocuklar ve erişkinler için olan aşılar yıllardır kullanılmaktadır. Özellikle Hepatit B ve Hepatit C virüsü taşıyanların Hepatit A virüsüne karşı aşılanması önemlidir çünkü her hepatit virüsü, hastalık süresince ek sorun demektir.

Bulaşmayı önlemek için temiz gıda ve su tüketimi çok önemlidir. İyi yıkanmamış çiğ sebze ve meyve tüketmek risk oluşturmaktadır. Bir diğer önemli husus da el hijyeni. Tuvaletten sonra, yemek hazırlama öncesinde, bebek bezi değişimi sonrasında, çocukların tuvalet sonrası temizliğini yaptıktan sonra eller etkili biçimde yıkanmalıdır.

Farkında olmadan da geçirilebilen Hepatit A ile karşılaşıp karşılaşmadığınızı ya da aşı yaptırmanız gerekip gerekmediğini anlamanın tek yolu tetkiklerinizin yapılmasıdır.

Sağlıcakla kalın.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap