SON DAKİKA
SON DAKİKA


Grip
29.12.2023

Grip, her ne kadar halk arasında belirli bir şikayet grubunu tanımlamak için kullanılsa da, İnfluenza adı verilen virüse bağlı ateş, halsizlik, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, öksürük gibi belirtilerle seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır. 

Kuluçka süresi yaklaşık 1-5 gündür. 

Gribe neden olan İnfluenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Bulaşma hapşırık, öksürük ve konuşma sırasında etrafa saçılan damlacıklarla olabileceği gibi, hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşya ve araç-gereçlerle de olabilir. Hastalar belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün önce ve belirtiler ortaya çıktıktan 5 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdır.                                                                      65 yaş üzerindeki kişiler,                 

Huzurevinde kalanlar,                                                                                                                      

Kalp-damar hastalığı bulunanlar,                                                                                                                 

Astım gibi kronik akciğer hastalığı olanlar,  Böbrek fonksiyon bozukluğu bulunanlar,                                                                                                      

Şeker hastalığı gibi herhangi bir metabolik hastalığı olanlar,                                                              

Bağışıklık sistemi zayıflığı ve ya hemoglobinopatisi bulunanlar,                                     

6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli aspirin tedavisi alanlar risk altında olup gripten korunmak için mutlaka aşılanmalıdır. Grip aşısının her yıl uygulanması gereklidir. 

Sağlık çalışanları, risk grubundaki kişilere hizmet veren ve evde bakım sağlayanların aşılanmaları da risk grubundakilerin korunması açısından önemlidir. Gribe bağlı oluşabilecek olumsuz durumlar gebelikte daha sık görülebileceğinden özellikle salgın durumunda gebelere de aşı önerilmektedir fakat gerekli olduğunda mutlaka hekim görüşü alınarak uygun zamanda uygulanmalıdır.  

Altı aydan küçük bebekler ve yumurtaya veya aşının içerisinde bulunan maddelerden herhangi birisine alerjisi olduğu bilinen kişilere aşı uygulanmamalıdır. Aşının koruyuculuğu uygulamadan yaklaşık 2 hafta sonra başlamaktadır. 

Grip belirtileri başladığında erken dönemde doğrudan grip virüsüne etkili ilaçların kullanımı, belirtilerin ortaya çıkmasını ve istenmeyen durumların gelişmesini engellemekle birlikte, bu ilaçların risk grubundaki hastalara verilmesi daha doğrudur. Hastaların şikayetlerini azaltmak ve ateşin düşürülmesi amacıyla çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. 

Grip tedavisinde antibiyotiklerin yeri yoktur. Bol sıvı alınması ve istirahat edilmesi hastaları rahatlatmakla birlikte, grip bulguları olanların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmeleri hastaların değerlendirilmesi açısından önemlidir. 

Özellikle risk grubunda olan kişilerin her yılın Eylül-Kasım ayları döneminde grip aşısı yaptırmaları önerilir.Bu aylarda önerilmesinin nedeni, vaka artışının olduğu kış döneminde yeterince koruyucu antikorun oluşmasının sağlanmasıdır. 

Hastaların maske takmaları, vücut salgılarıyla temas ettikten sonra etkili bir şekilde el yıkamaları, toplu yaşanılan ortamlara hastalıkları süresince girmekten kaçınmaları, etrafa bulaşmayı engellemek adına önemlidir. 

Grip olmamak için sağlıklı beslenmeli, altta yatan kronik hastalığı olanların bu hastalıklarının kontrol altında olması sağlanmalı ve en önemlisi el hijyenine dikkat edilmelidir.

Sağlıcakla kalın… 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap