SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya Hepatit Günü
29.07.2023

Halk sağlığı sorunu olmaya devam eden hepatitlere dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak adına 28 Temmuz, “Dünya Hepatit Günü” olarak kabul edilmiştir. Dünyada her yıl yaklaşık 1 milyondan fazla kişi viral hepatitlere bağlı siroz ve karaciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitirmektedir. 

Günümüzde Hepatit B’nin bulaşmasını engelleyen etkin bir aşı olmasına ve Hepatit C’nin etkin bir tedavisi bulunmasına rağmen, ne yazık ki ülkemizde hala karaciğer nakillerinin en sık nedeni Hepatit B ve Hepatit C enfeksiyonlarıdır. 

Hepatit; karaciğeri etkileyen, Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Delta hepatiti ve Hepatit E gibi farklı virüsler, bazı bakteriler, bazen ilaçlar ya da zararlı maddelerle ortaya çıkan bir hastalık tablosunun bütününe verilen bir isimdir ve en önemli grubunu virüslere bağlı oluşan Hepatit B ve Hepatit C oluşturmaktadır. 

Viral hepatitlerin saptaması için öncelikle tarama testlerinin yapılması gerekmektedir. 

-Hepatit virüsü taşıyan bir aile bireyiniz varsa,

-Özellikle 1996 yılından önce ya da herhangi bir dönemde kan ve kan ürünleri aldıysanız, 

-Halen ya da daha önce damar içi veya burun yoluyla madde kullandıysanız,

-Sterilizasyona dikkat edilmediğini düşündüğünüz endoskopik işlemler, diş tedavileri, dövme uygulamaları, berberde sakal tıraşı, manikür-pedikür işlemleri yaptırdıysanız,

-Uzun süredir hemodiyalize giriyorsanız, 

-HIV pozitifseniz, 

-Başka birinin kanına herhangi bir nedenle çıplak elle dokunduysanız ya da bir işlem sırasında elinize hastaya ait iğne battı ise,

-Birden fazla partnerle cinsel ilişki öykünüz varsa ya da partneriniz Hepatit B veya C virüsü taşıyor ise tarama testlerinizi yaptırmanız, hepatitiniz var ise tespit edilmesi açısından önemlidir. 

Şüphe duyduğunuz durumlarda tahlillerinizin hemen ve uzun kuluçka süreleri nedeniyle 6 ay sonra yapılması gerekmektedir. 

Kronik hepatitler, ilaç kullanmanız gerekli olsun ya da olmasın, hayat boyu takip gerektiren hastalıklardır. Sıklıkla çok ileri aşamaya gelmedikçe de bir şikayete neden olmazlar ve siz farkında olmadan geri dönüşümsüz şekilde ilerlerler.

Halk arasında sıklıkla kullanılan hepatitlerde “taşıyıcılık” tanımı, sadece taşır ve bir sorun oluşturmaz anlamına gelmemektedir. Taşıyıcı olan herkes, aynı zamanda bulaştırma özelliğine de sahiptir. 

Hepatit günü vasıtasıyla tarama testlerinizi yaptırmanızı, gerekiyorsa aşılarınızı olmanızı ve hepatit virüsü taşıyorsanız da düzenli takip edilmeyi ihmal etmemeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatmış olalım. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap