SON DAKİKA
SON DAKİKA


Afetlerde enfeksiyon
1.04.2023

Önce deprem, ardından gelen sel felaketi ile zor bir dönemden geçiyoruz. İlk günlere göre şartlar düzelmiş olsa da, hayatın olağan akışına dönülmesi yakın dönemde mümkün görünmüyor. Hijyen eksikliği, depremin oluşturduğu hasar nedeniyle çevre koşullarının olumsuzluğu, su, kanalizasyon, doğalgaz şebekelerinin zarar görmesi, toplu yaşama ve daha kalabalık alanlarda barınma gibi nedenler enfeksiyon oluşması açısından risk oluşturuyor. 

Doğal afetler sonrası erken dönemde fiziksel yaralanmalara bağlı doku hasarları ve cilt enfeksiyonları ön planda iken, sonraki dönemlerde su ve gıda kaynaklı enfeksiyonlar daha ön plana çıkıyor. 

Su kaynaklarının zarar görmesi, suya ulaşım zorluğu, taşıma sularla ihtiyaçların giderilmesi, hasar sebebiyle şebeke sularına kanalizasyon karışması gibi pek çok neden su kaynaklı enfeksiyonların oluşmasına neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle ishale neden olan virüsler ve bakteriler ile Hepatit A gibi su-gıda kaynaklı etkenler konusunda tedbirli olmak gerekiyor. Ortak su depoları ile toplu yiyecek hazırlama amacıyla kullanılan tencere, tava ve kazanların temizliği, sebze ve meyvelerin temiz sularla yıkanması, yemek öncesi ve tuvalet sonrası el yıkamanın ihmal edilmemesi bu açıdan önemli. 

Özellikle sel suları ya da kirli su birikintileri ile temas edilmesi Leptospiroz dediğimiz hastalığın oluşması aşısından da risk oluşturuyor. Doğal afetler sonrası artan fareler buna neden oluyor ve fare idrarı karışmış sular, toprak ya da temas edilen bir eşya ile bakteri insanlara bulaşıp ölümcül seyredebilecek bu hastalığa yol açabiliyor. Bu nedenle kirli su temasının azaltılması ve tedbir alınması önemli.

Kalabalık ortamlarda bir arada bulunmaya bağlı solunum yolu enfeksiyonları, grip, Covid, menenjit ve tüberküloz sıklığında artış ile uyuz gibi temasla bulaşabilecek enfeksiyonların da görülme ihtimali artıyor. 

Deprem ve sel gibi doğal afetler tarih boyu görülmüş ve maalesef bundan sonra da görülmeye devam edecek. Tekrarını yaşamamayı dilerken, afetlerin değil, sonrasında oluşturduğu değişikliklerin enfeksiyonlara zemin hazırladığını hatırlatmış olalım. Tedbir almak, dikkatli ve temkinli olmak bu enfeksiyonların oluşma ihtimalini azaltacaktır.

Sağlıcakla kalın. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap