SON DAKİKA
SON DAKİKA


Tükenmiş olabilir misin?
29.03.2024

Merhaba sevgili okurlarım; bugün sizlere günümüzde birçok insanın şikayetçi olduğu stresli yaşam şartları sebebiyle sıkça karşılaştığımız bir psikolojik rahatsızlıktan bahsedeceğim. Konumuz ‘Tükenmişlik Sendromu’

Tükenmişlik sendromu dediğimiz kavram bireyin normal şartlarda kariyerinden, arkadaşlıklarından veya aile etkileşimlerinden aldığı keyfi ve başarı duygusunu olumsuz etkileyen ve bireysel kimliğin kaybedildiğine inanılmasına yol açan bir zihinsel ve fiziksel olarak tükenme durumudur. Bunlara ek olarak bir iş hayatı stresi türüdür de diyebiliriz.

Sürekli olarak yüksek düzeyde strese maruz kalan herkes tükenmişlik sendromu geliştirebilir. Özellikle mesleki olarak başkalarına müdahale etme konumunda olan bireyler; acil durumlara ilk müdahale ekipleri, doktorlar ve hemşireler gibi profesyoneller tükenmişlik sendromuna karşı normalden daha savunmasızdır.

Kariyer kaynaklı tükenmişlik sendromunun yanı sıra, çocuklara, hastalara ya da yaşlılara bakan bireylerde de bu tür aşırı yorgunluk gözlemlenebilir. Yakın zamanda yapılan bilimsel araştırmalar tıpkı doktorlar veya işletme yöneticileri gibi anneler ve babaların da tükenmişlik sendromundan etkilenebileceğini saptamıştır. Sürekli kontrol altında tutma ihtiyacı, mükemmeliyetçilik ve A tipi kişilik özellikleri de bireyin tükenmişlik sendromu geliştirmesini tetikleyen nedenlerdendir.

Belirtiler: Genel olarak baktığımızda pek çok kişi zorlu yaşam koşulları ile mücadele etmek durumunda olduğundan bu duygular hayatın normal bir parçası ve kaçınılmaz bir durum olarak görülebilir. Bu sebepten dolayı hastalığın fark edilmesini zorlaştırır.

-     Kendini değersiz hissetme

-     Azalmış mesleki özgüven

-     Unutkanlık ve dalgınlık

-     Sürekli yorgunluk ve bitkinlik hissiyatı

-     Dikkat dağınıklığı

-     Uyku problemleri

-     Bedensel tükenmişlik hissi

-     Duygusal tükenmişlik hissiyatı

-     Kişiyi esir alan olumsuz düşünceler

-     Karamsarlık

-     Basit işleri bitirmekte zorlanma

-     İşten soğuma

-     Umutsuzluk

-     Kabızlık ve ishal gibi sindirim sistemi düzenine ilişkin bozukluklar

-     Kalp çarpıntısı ve solunum güçlüğü

-     Baş, sırt ve bacaklar olmak üzere vücudun belirli bölgelerinde ağrılar

Sizde bu ve benzeri durumlar yaşıyorsanız benimle iletişime geçebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap