SON DAKİKA
SON DAKİKA


Othello Sendromu
17.04.2024

William Shakespeare’in, yüzyıllar önce yazdığı, “The Tragedy of Othello, the Moor of Venice” adlı eserinde; eşinin onu aldattığını düşünen Othello’nun kıskançlığını konu alan bu eser, İngiliz psikiyatrist John Tood ve Kenneth Dewhurst tarafından yayınlanan “The Othello Syndrome: A study in the psychopathology of sexual jealousy” adlı makalede ‘sanrılı kıskançlık’ olarak da bilinen psikotik bozukluğun isminin çıkış noktası olmuştur.

Othello sendromuna sahip kişiler, somut hiçbir kanıt olmadan saplantılı bir şekilde romantik ilişki içinde oldukları partnerlerini sadakatsiz olmakla suçlayıp aldatıldıklarını düşünürler. Bu düşüncelerin sonucunda ortaya çıkan sıkıntıyla baş edebilmek için partnerlerini sosyal çevrelerinden uzaklaştırma, takip etme gibi kısıtlayıcı; tehdit ve fiziksel şiddet gibi zarar verici davranışlar sergilerler.

Othello Sendromunun belirtileri arasında en sık obsesif kıskançlık görülür. Kişiler, partnerlerinin kendilerini aldattığı fikrine kapılıp ciddi derece de kaygı duyarlar. Sanrı şeklinde ortaya çıkan bu durum tedavi edilmediğinde kontrol edici, güvensiz ve bir çaresizlik hissi yaşatır.

Genel olarak belirtilerine baktığımızda;

-       Partnerin eşyalarını karıştırarak aldatma şüphesine kanıt bulma çabası,

-       Partnerin davranışlarını kontrol etme amacıyla duygusal şantaj yapma,

-       Partnerini izole etmeye çalışır,

-       İlişkideki tüm çatışmalar için başkasını suçlama,

-       Kıskançlık sanrılarının yanlış olduğu kanıtlanmasına rağmen, kişinin bunu kabul etmemesi ve düşüncelerinin mantıksız olduğunu kavrayamaması,

-       Kötü muamele gören partnerin ilişkiyi bitirmek istemesi durumunda kişinin takip ve başka takıntılı davranışlar sergilemesi,

-       Partnere yönelik şiddet tehdidi veya fiziksel şiddete başvurma,

-       Partnerin sosyal medya hesaplarına erişim çabası ve kiminle iletişim kurduklarını gizlice kontrol etme. Telefon görüşmeleri ve e-posta yazışmalarında partnerin kiminle görüştüğüne dair paranoyalara kapılma.

Othello sendromunun neden ortaya çıktığına dair henüz kesin sonuçlara ulaşılamamıştır. Ancak bu sendromu öncelikle başlı başına bir psikotik bozukluk olarak algılamak doğru olacaktır. Bazı nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar Othello Sendromu sebepleri arasında gösterilir;

-       Anksiyete

-       Kişilik Bozuklukları

-       Beyin Yaralanmaları ve Hastalıkları

-       Madde Kullanım Bozuklukları

-       Şizofreni

Merak ettikleriniz ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap