SON DAKİKA
SON DAKİKA


Love Bombing
19.07.2023

Merhaba sevgili okurlar, bugün sizlere ‘flört şiddetinde’ sıklıkla kullanılan manipülasyon tekniklerinden olan ‘Love Bombing’ hakkında bilgi vereceğim.

“Love Bombing” Türkçe karşılığıyla “sevgi bombardımanı” anlamına gelmektedir. Bu terim ilk kez 1970 yılında, Moon tarikatı üyeleri tarafından kullanılmıştır. Amaçları, dünyada rahip Sun Myung Moon liderliğinde bir teokrasi kurmak ve herkesin Korece konuşmasını sağlamaktır.

Bu amaç doğrultusunda destekleyiciler kazanmaya çalışan üyeler, kendilerine çıkar sağlayabilecek herkese karşı aşırı bir saygı, ilgi ve hayranlık göstermeye başlamışlardır. Oysaki topluluğun ilk kurulduğundaki amacı bu değildir.

Bu nedenle, Moon tarikatının ilk üyeleri, çıkar amacı gözeten ve insanları ikna etmek için aşırı ilgi ve sevgi gösteren yeni üyelerin tutumunu, love bombing olarak adlandırmışlardır.

Günümüzde ise genellikle romantik bir ilişkinin başlangıcında görülür. İlk başlarda olumlu bir durummuş gibi görünse de psikolojik manipülasyona ve istismara yol açabilir.

İlişkinin ilk zamanlarında bazı partnerler karşısındakine inanılmaz bir sevgi ve ilgi gösterisinde bulunur. İlk başlarda iki tarafı da mutlu eden bu davranışların aslında tehlikeli olduğu sonradan anlaşılır. İlişkinin başında gösterilen aşırı sevgi ve ilgi, sonu gelmeyen iltifatlar, gelecek vaatleri bir süre sonra yerini ilgisizliğe, kısıtlamaya ve değersizleştirilmeye bırakıyorsa bu ilişkide “love bombing” yaşandığının belirtisidir.

Bunu uygulayan kişilerin amacı, karşılarındaki insanı elde etmektir. Bu sebeple, birlikte olduklarını kişiyi kendilerine bağımlı hale getirmek için yoğun bir ilgiye maruz bırakırlar. Bu bağımlı hal yüzünden ortaya toksik bir ilişki çıkabilir.

Peki belirtileri nelerdir?

- Birbiriniz İçin Yaratıldığınızı Söylemesi

Yeni başlayan bir ilişkide partneriniz birbirinize çok benzediğinizi, ruh ikizi olduğunuza sizi inandırmaya çalışabilir. Elbette benzerlikler olabilir ancak bunun ilk günden itibaren süreklilik göstererek dile getirilmesi üzerine düşünülmesi gereken önemli bir durumdur.

- Sınırlarınızın Umursanmaması

Aileniz ve yakın arkadaşlarınız hakkında size yön vermeye çalışır, özel hayatınıza, sosyal ilişkilerinize müdahale eder. Bunları yaparken aslında ‘’sizi koruduğunu’’ söyler, ama aslında tek yaptığı sizi ailenizden ve arkadaşlarınız dan uzaklaştırmak, izole etmektir.

- Sürekli İletişim Halinde Olmaya Çalışmak

Love bombing uygulayan insanlar karşısındakini 7/24 mesaj ve aramalar ile tabiri caiz ise nefes aldırmazlar. Bu aramalar, tek taraflı ve bunaltıcı bir hal aldıysa love bombinge maruz kalıyor olabilirsiniz.

- Abartılı İltifatlar Etmek ve Pahalı Hediyeler Almak

İlişkinin henüz ilk haftalarında bile pahalı hediyeler ve arkası kesilmeyen iltifatlar love bombing’in belirtisi olabilir. Hediyeler ve iltifatlar her ne kadar sizi mutlu etse de aşırıya kaçıldığında bu durumu sorgulamanız gerekir.

- Zamanla İlgisini Sizden Çekmesi

İlk dört maddeyi kusursuzca uyguladıktan sonra ilişkinin ‘’canım cicim ayları’’ bittikten sonra tüm ilgisini sizden çeker. Siz ona bağımlı olduktan sonra sizi istediği gibi kontrol edebilir.

Eğer siz de özel hayatınızda bu gibi durumlarla karşılaşıyorsanız daha fazla bilgi almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.

https://www.instagram.com/psk.benaydiyadin/

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap