SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kişisel Bakım ve Psikoloji
11.04.2023

Kişisel bakım ve hijyene dikkat etmek sadece vücuda yapılan bir yatırım değildir. Kişisel bakım, fizyolojik, psikolojik ve sosyal açılardan oldukça önemlidir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar zihin ve beden ilişkisine oldukça dikkat çekiyor. Kişisel bakımına dikkat eden, bedenine iyi bakan ve onu önemseyenlerin psikolojik olarak daha mutlu, pozitif ve yüksek enerjili kişiler olduğu vurgulanıyor. Psikolojik olarak iyi hissettiğinizde bağışıklık sisteminiz güçleniyor ve birçok hastalığın oluşması engelleniyor. Bakım dediğimiz sadece bedeninize, yüzünüze özen göstermek gibi görünse deaslında bu durum size genel sağlık kazanma olarak geri dönüyor.

Bununla birlikte depresyonda olan kişilere de psikolog olarak bizlerin önerilerinden biri bedensel faaliyetlerde bulunmalarıdır. Mesela kendilerini rahatlatacak, stres azaltıcı aktiviteler veya yürüyüş yapmalarını öneriyoruz. Çünkü bizler biliyoruz ki, kendilerine iyi baktıklarında daha mutlu hissetmeye başlayacaklar, ruhsal olarak da iyileşme yolunda önemli bir adım atmış olacaklar.

Şöyle de ifade edebiliriz; motivasyonve kendine güven, beden algısına bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin sağlıklı saçlara sahip, dişleri temiz olan ve güzel kokan birinin sosyal ilişkilerinde daha avantajlı olması kuvvetle muhtemeldir. Çünkü kişi kendinden emindir ve bu durumu çevresinin ona karşı olumlu yaklaşımlarıyla da pekiştirir.

Kişisel bakım tabi ki de hayatınızdaki tüm stresi ve kaygıyı ortadan kaldırmaz. Ancak hayatınızda en çok ihtiyaç duyduğunuz, iş yeri ve günlük yaşantınızdaki ortak stresörlerden kurtulma fırsatı verir. Bunların yanı sıra, kişisel bakım sizi teknolojiden uzaklaştırır, hayatınızı yeniden şarj etme ve hatta hayat kalitenizi iyileştirme fırsatı sunar.

Kişisel bakımı hayatınıza dahil etmek için kendinizi germenize gerek yoktur. Kişisel bakımın zaman alıcı veya pahalı olması gerekmez. Klişe olarak karşımıza çıkan yıllık spa üyeliği veya hafta sonu genel bakım gibi sık olmayan ve özenli çabaların aksine; kısa ve sık kişisel bakım faaliyetlerine odaklanmanız daha etkili olacaktır. Kişisel bakım bireye stresolarak geri dönmemelidir.

Kimi insana kişisel bakım, bencil bir lüks gibi gelebilir, ancak durum tam tersidir. Kişisel bakım size gerçekten önemli olan şeyleri takip etme enerjisi verir ve bu da zamanınızı faydalı bir şekilde kullanmanızı sağlar.

Soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Instagram: psk.benaydiyadin

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap