SON DAKİKA
SON DAKİKA


Flört şiddeti
20.06.2023

Günümüzde ne yazık ki birçok romantik ilişki sağlıksız bir şekilde başlar ve o şekilde devam eder ya da edildiği düşünülür. Ancak biraz inceleyip araştırdığımızda toplumsal yargıların yanlışlığından meydana gelen hataları fark edebiliriz.

Bugün sizlerle son yıllarda sıkça duyulan ‘Flört Şiddeti’ konusunu konuşacağım. Bu konuyu fazlasıyla önemsemekteyim. Bundan dolayı bugün giriş yaptığım bu konunun detaylarını birkaç haftaya yayacağım. Çünkü bu konuda farkındalığı arttırmak, alışılagelmiş düşüncelerin ya da ilişki tutumlarının yanlış noktalarını aktarmak istiyorum.

Flört şiddeti; romantik ilişki içerisinde partnerlerden birinin diğer partnere, fiziksel, cinsel, psikolojik, sosyal, dijital ve takıntılı şiddet uygulamasıdır.

Birçok ilişki profilinde olduğu gibi flört şiddetinde de kontrol, manipülasyon ve güç gösterileri göze çarpar. Türü ne olursa olsun tacizci temelde kurbanına hükmetmeyi ve boyun eğdirmeyi amaçlar. Bazen bu manipülasyonları tanımak ve adlandırmak oldukça zor olabilir. Bu davranışlardan bazılarını sevgi işareti olarak algılamak olası hatalardan biridir. Bu sebeple flört şiddetini anlamak ve sağlıklı ilişkiden ayırt etmek oldukça önemlidir.

Her yaştan bireyin flört ilişkisi içerisinde karşılaşabileceği bir saldırganlık türüdür. Ancak evlilik öncesi ilişkide ortaya çıkması sebebiyle daha çok lise veya üniversite çağındaki gençleri kapsayan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kişilerin yaralanması hatta ölümü ile sonuçlanabildiği gibi maruz kalan kişide öz güven azalması, kaygı bozuklukları, öfke patlamaları, madde kullanımı, depresyon, intihar düşünceleri ve girişimleri, uyku ve yeme bozuklukları gibi etkileri vardır.

Flört şiddeti 6 farklı şekilde karşımıza çıkmaktadır:

1.     Fiziksel Flört Şiddeti: Flört ilişkisi içindeki partnerlerden birinin diğerinin bedenine kasıtlı bir şekilde zarar vermesi, yaralamasıdır.

2.     Psikolojik Flört Şiddeti: Partnerlerden birinin diğerini küçük düşürecek, özgüvenini zedeleyecek, korkutacak davranışlarda bulunmasıdır.

3.     Cinsel Flört Şiddeti: Partnerlerden birinin diğerini cinsel yakınlık veya cinsel birliktelik için zorlaması; duygusal baskı yoluyla cinsel birliktelik veya yakınlık için onay almasıdır.  ‘HAYIR’ kelimesinin kabul edilmemesi durumudur.

4.     Dijital Flört Şiddeti: Partnerlerden birinin diğerini kontrol etmek ve baskı kurmak için teknolojik araçları ve sosyal medya hesaplarını kullanması, bu araçlar yoluyla tehdit etmesidir.

Dijital flört şiddetine örnek olarak: Sosyal medya da ortak hesap açmaya zorlamak, sosyal medya şifrelerini istemek, son görülme saatlerini kontrol etmek, sosyal medyada arkadaş kısmını incelemek ve kimlerle arkadaş olabileceğini belirlemek, profil fotoğrafına birlikte oldukları fotoğrafı koyması için baskı yapmak, izinsiz bir şekilde kişisel eşya olan telefon ve bilgisayarını karıştırmak, mesaj gönderdiğinde anında cevap vermesini beklemek.

5.     Takıntılı Flört Şiddeti: Devam eden veya son bulmuş birliktelikleri olan partnerlerden birinin diğerini korkutmak, rahatsız etmek üzere sürekli takip etmesi, izlemesidir.

6.     Sosyal Flört Şiddeti: Partnerlerden birinin sevgi ve kıskançlığını öne sürerek diğerinin sosyal ilişkilerini kısıtlaması, partnerinin yalnızlaşmasına sebep olacak şekilde davranmasıdır.

Haftaya konunun devamında görüşmek üzere, soru ve görüşleriniz için benimle iletişime geçebilirsiniz.

@psk.benaydiyadin

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap