SON DAKİKA
SON DAKİKA


FIDIKTA VERİM VE KALİTE SORUNU
20.07.2018

Bölgemizin en önemli geçim kaynağının fındık olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle son yıllarda bölgemizdeki fındık bahçelerinde hasat edilen fındığın veriminin ve kalitesinin düşmesinin üreticilerimizi sıkıntıya sokmakta olduğunu açık olarak görüyoruz. Efendim bu konuda sözü fazla uzatmadan fındıkta verim ve kalite düşüklüğünün nedenlerini, bazı uzman ziraat mühendislerinin de görüşleri doğrultusunda şöyle sıralayabiliriz:

1-Fındık bahçelerinin bakımına gerekli özenin gösterilmemesi: Bakımsız olan bahçelerde verim ve kalite sürekli olarak düşmektedir.

2-Son birkaç yıldan bu yana fındıkta görülen küf, yani bilimsel söylemle külleme olayı: Hani o yeşil fındık yaprakları, boz bir renge bürünmüş. Bu yıl küllemenin çotanaklarda da yoğun olarak görülmesi, fındıkta verim ve kaliteyi önemli oranda etkilemektedir.

3-Özellikle bu son yıllarda görülen zararlılara (böcek) bir de yoğun olarak 'yeşil kokarca' adıyla bilinen zararlı eklenince, fındıkta iç çürüğü yoğun olarak karşımıza çıkmaktadır.

4-Verim ve kalite kaybının bir başka nedeni de fındık kozalağıdır.

5-Olumsuz hava koşullarının da ürün kaybına sebep olduğu bir gerçektir. (2004 yılında yaşadığımız don olayı hala hafızalardadır.) Genel hatlarıyla değindiğimiz bu sebeplerden ötürü bu yıl bölgemiz genelinde fındık üretiminde yer yer %20'lerden başlayan, %40'lara varan kalite ve verim düşüklüğü görülmektedir. Bu noktada az da olsa, hasat için hiç girilmeyecek bahçelerin olduğu da görülmektedir. Bu verim ve kalite düşüklüğünün yanında, özellikle bu yıl yoğun olarak fındıkta kuruma (dal kuruması), gerçekten de çok ama çok endişe verici boyutlara ulaşmıştır.

ŞİMDİ SORU ŞU: Fındıkta yaşanan kalite ve verim düşüklüğünü önlemek, en azından asgariye indirmek için neler yapılmalı, dal kurumasının önüne nasıl geçilmelidir? Bahçe bakımı, külleme, fındık zararlıları ile mücadelenin şart olduğu bir gerçektir. Ancak bu mücadele için birinci derecede ilçe tarım müdürlükleri ve ziraat odaları, bakım ve ilaçlama konularında, deyim yerindeyse ellerini taşın altına ciddi bir şekilde koymalıdırlar... Bahçe bakımı, külleme ve fındık zararlıları ile bilimsel olarak mücadele için söylem değil eylem gerekir. Hayata geçirilecek eylem planlarını da tarımla ilgili bu kurumlarımızın yapması daha doğru olacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap