SON DAKİKA
SON DAKİKA


Suriye'de yapılması gereken Atatürk'ün satırlarında gizli!..
4.02.2019

Türkiye bir taraftan seçimlere doğru yol alırken diğer taraftan Güneydoğu sınırında önemli bir sorunu ile mücadele ediyor.

ABD’nin ne yaptığını kestirmek mümkün olmuyor.

Çünkü Başkan Donald Trump resmen “Dansöz” politikası güdüyor.

Güvenmek mümkün değil.

Güvenmemek demek beka sorunu demek.

Hal böyle olunca “Türkiye ne yapmalı?” sorusu daha da önem taşıyor.

İşte bu noktada Mustafa Kemal gerçeği bir kez daha karşımıza çıkıyor.

Araştırmacı Onur Sinan Güzaltan’ın Atatürk’ün ölümünden kısa bir süre önceki Suriye konusundaki sözlerini gündeme taşımıştı.

İşte Türkiye’nin Suriye’de yapması gerekenler bu satırlarda mevcut.

Bakın!

***

1937 senesinin sonları. Fransızlar, Misak-ı Milli sınırları içinde yer alan Hatay’ı, diplomatik oyunlarla Türkiye’den koparmaya çabalıyor.

Paris yönetimi, bir yandan da Suriye’yi, Hatay üzerinden Ankara’ya karşı kışkırtıyor.

Cumhuriyet Hükümeti’nin, Fransa’ya, ‘Hatay için gerekirse savaşırız’ mesajını verdiği günlerde, Mustafa Kemal Atatürk, dönemin Suriye Başbakanı Cemil Mardam’la, Karpiç Lokantası’nda bir araya geliyor.

Görüşmede, Atatürk, Başbakan Mardam’a Fransızların oynadığı oyunu şu cümlelerle açıklıyor:

“İslam âlemi ve Suriye milleti ve devleti tamamıyla ve katiyen bağımsız olmalıdır (...) Fransızlar Suriyelileri adam yapmak istiyorlarmış. Fakat evvela kendileri adam olsunlar. Suriyeliler zeki, modern ve nazik insanlardır. Fransızların terbiyesine ihtiyaçları yoktur (...) Batıdan bir millet gelecek, bunu tayin edecek, bu benim hoşuma gitmiyor (...) Bizi karşı karşıya bıraksınlar. Biz anlaşırız.”

Sonra ekliyor:

“ Ben ve hükümetim sizin tam bağımsızlığınızı istiyoruz. Eğer Fransızlar mani olursa, Fransızlara da söyleyecek sözlerimiz vardır. Ona da kefilim . Suriyelilerin ordusu yoktur. Fakat bizim ordumuz kafi. Söz veriyorum: İcap ederse girerim ve sonra yine çıkarım. Temenni ederim ki, buna mecbur olmayalım. Katiyen bırakmam. Suriye’yi terk etmek istemiyorlar. Fakat terk edeceklerdir. Bir kere tutunuz, ordu yapınız. Korkmayınız. Bir şey yapamazlar. Kuvvet kullanmazsanız her şeyi yaparlar. ” (1)

Mustafa Kemal Atatürk 21 Aralık 1937

Atatürk ve Suriye Başbakanı Mardam arasında geçen bu konuşmadan yaklaşık 80 yıl sonra, bugün Suriye’de benzer bir durum yaşanıyor.

İkinci Dünya Savaşı sonrası, bölgede Fransız/İngiliz emperyalizminin yerini alan ABD, Suriye toprakları üzerinde 7 yıldan bu yana süren, komşu Ankara ve Şam yönetimlerini karşı karşıya getiren bir savaşı kışkırttı.

Gelinen noktada, ABD, Türkiye ve Suriye’nin bölünmesine neden olacak PKK/PYD koridorunu kurmaya çalışırken, bu koridorun kurulmasından zarar görecek iki ülkenin (Türkiye, Suriye) bir araya gelmesini engelleyecek hamleler yapıyor.

İşte asıl mesele bu!

Esad, Esed demeden bu meseleyi iyi hesaplamak gerekir.

Emperyalizmin hamlelerine, doğru karşılıkları veremememiz durumunda, ülkemizin bekasının tehlikeye gireceğini iyi analiz etmeliyiz.

***

Peki emperyalizmi yenmenin formülü ne?

Kaynak Yayınları’ndan çıkan, Atatürk’ün kaleminden, Cumhuriyet Türkiye’sinin doğu komşuları ile ilişkilerini aktaran “Atatürk’ün Kaleminden Suriye ve Irak” adlı çalışmayı okumak gerek.

Karşınıza bambaşka bir Atatürk ve devrimci ilkelere dayanan bir Türk dış siyaseti çıkıyor.

1905 senesinde, Atatürk’ün Şam günleri ile başlayan çalışmanın her sayfasında, doğu milletleri ile hangi doğru zeminde iş birliği yapabileceğimize dair önemli bilgi ve önermeler mevcut.

Atatürk’ün doğu komşularımıza yaklaşımını birkaç maddede özetlersek;

  • Arap milletlerinin, İngiliz ve Fransız emperyalizmine karşı direnişini destekleyen bir siyaset,
  • 2- Arap milletlerine, din merkezli değil fakat eşit uluslar çizgisinde bir yaklaşım,
  • 3- Arap komşularımıza mesafeli değil, tam tersine emperyalizme karşı aynı cephede bir mücadele,
  • 4- Emperyalizmin, Türkler, Araplar ve Farslar arasında nifak tohumu ekmelerini engelleyici, hiçbir şekilde aracıları kabul etmeyen etkin bir siyaset

Ve en önemlisi,

  • 5- Suriye ve Irak’ın tam bağımsızlığından sonra ortak bir konfederasyon fikri ön plana çıkıyor.(2)

Ülkemizin ve bölgenin emperyalizm tarafından kuşatıldığı şu günlerde, Atatürk’ün çizdiği bölge milletleri ile ittifak yolu önümüzde duruyor.

 Bu yol, sadece Türkiye için değil, bölgemiz için bir kurtuluş yoludur.

 Fakat, ancak ideolojik saplantılarından kurtulmayı başaran, gerçeği eğip bükmeyen ve dirayetli olanlar bu yolun sonuna varabilecektir.

Kyn. (1) Oda Tv 31.01.2019 Av. Onur Sinan Güzaltan (Suriye için yapılması gereken Atatürk’ün satırlarında gizli) (2) Kaynak Yayınları (Atatürk’ün Kaleminden Suriye ve Irak)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap