SON DAKİKA
SON DAKİKA


Seçimin kaderi kimlerin elinde!
3.03.2019

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 31 Mart seçimleri öncesi Karadeniz mitinglerini bugün tamamlayacak...

Önceki gün Artvin. Dün baba ocağı Rize ve Trabzon’da halka seslendi. Bugün de Ordu ve Samsun meydanlarına çıkacak...

Bu arada Güneysu’daki evinde de istirahat etme imkanı buldu..

Erdoğan’ın bütün mitinglerdeki söylemini HDP üzerinden umudunu Kürt seçmene bağlayan CHP ve İYİ Parti üzerine kurması dikkat çekiyor...

Bir bakıma seçimlerin kaderini özellikle İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Adana, İzmir gibi büyükşehirlerde yaşayan Kürt seçmenin belirleyebileceğini hesap ediyor...

Hal böyle olunca özellikle MHP ile İYİ Parti seçmeni olma yoluna giren milliyetçi seçmene “PKK’nın destek verdiği ittifak bloğunu mu destekleyeceksiniz?” diye soruyor.

Yani Erdoğan, ülkücü ve milliyetçi seçmene Millet İttifakı’nı desteklemek zorunda olduklarının uyarısını yapıyor. Şu bir gerçek ki 17 yıldır olduğu gibi bir tarafta Erdoğan, diğer tarafta başını CHP’nin çektiği muhalefet bloğu...

31 Mart’ın iki cephesi var...

AK Parti-MHP CHP-İYİ Parti, SP, HDP...

31 Mart seçimlerinin özellikle büyükşehirlerde kıran kırana geçeceğini görmek zor değil. Yapılan anketler de bu sinyali yaktı...

İşin ilginç olanı şu...

Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimler öncesi neredeyse ülkenin yarısını dolaşmışken, CHP ve İYİ Parti’nin salonlarda kalıp hala mitingler için sahaya inmemesi gerçeği de dikkat çekiyor... 

Her defasında “Erken kalkan erken yol alır” prensibini ilke edinen Erdoğan’ın gece gündüz demeden tek başına, evet tek başına  koşması karşısında “Bu enerjiyi nereden buluyor” sorusunu sormamak mümkün olmuyor..

Gündüz meydanlarda...

Gece televizyonlarda..

Erdoğan bu seçimin sonuçlarının sürekli kazandığı 17 yıllık iktidarı için 2023 yolunda kader niteliği taşıdığını biliyor..

Muhalefet ise bu seçimlerde de Erdoğan’ın önünü kesemedikleri takdirde daha da yol alacaklarını iyi hesap ediyor. Özellikle CHP Lideri Kılıçdaroğlu...

Bekleyip görelim..

*

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Trabzon mitinginde verdiği müjdeler arasında yer alan raylı sistem ve demiryolu projelerinin çok ama çok önemli olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim...

Trabzon-Erzincan hızlı tren projesi başlı başına büyük bir olay...

Trabzon’un trafik sorunun çözülmesinde büyük rol oynayacağına inandığım raylı sistem uzun yıllardır beklenen bir proje.

Bir düşünün Akçaabat -Akyazı- Karadeniz Teknik Üniversitesi- Yomra-Organize Sanayii güzergahında raylı sistem yapılacak...

En kısa zamanda inşallah hayata geçirilir. Trabzon’un marka şehir olmasında son derece önemli olduğunu düşünüyorum.

İLGİNÇ ANKETLER

Seçim sonucunu belirleyecek iki büyükşehir İstanbul ve Ankara için farklı farklı sonuçlar geliyor. Bazı anketçiler Ankara’da Mansur Yavaş’ı, bazıları ise Mehmet Özhaseki’yi önde gösteriyor.

Peki İstanbul’da durum nasıl?

İstanbul ve Ankara’da ipi kim göğüsleyecek? 2019 yerel seçim için son 5 anketi Ada Araştırma, Gezici, ORC, Konsensus ve Reuters haber ajansı yayınladı.

İşte son anket sonuçları..

Konsensus’un yaptığı son seçim anketinde Binali Yıldırım Ekrem İmamoğlu’nun 3 puan önünde görünüyor. Konsesus Araştırma Şirketi Başkanı Murat Sarı’nın araştırmasına göre, İstanbul’da AK Parti 3 puan önde ancak Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım’ı  yakından takip ediyor. Murat Sarı, Konsesus’un araştırmasında çıkan sonuçları şöyle anlattı:

Erdoğan’a oy verenlerin yüzde 85.2’si Yıldırım’a oy verecek. 24 Haziran’da Recep Tayyip Erdoğan’a oy verenlerin yüzde 85.2’si bugün AK Parti’den Binali Yıldırım’a oy vereceğini söylüyor. Yüzde 4.3’ü de Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğim diyor. Yüzde 5.8’i de kararsızım diyor. Muharrem İnce’ye oy verenlerin yüzde 90’ı ‘Ekrem İmamoğlu’na oy vereceğim’ diyor. yüzde 2.6’sı ‘Binali Yıldırım’a oy vereceğim’ diyor.

AK Parti İstanbul’da önde

Burada kararsızlık oranı 2.7. Kendi seçmenini CHP tutmuş gibi gözüküyor. AK Parti İstanbul’da seçimi biraz zora sokuyor. Ama bütün bunları topladığımız zaman öndeler, iki buçuk üç puan AK Parti önde.

*

Gezici’ye göre İstanbul’da kim önde?

Gezici araştırma şirketine göreyse İstanbul ve Ankara’yı Cumhur İttifakı kazanıyor. Araştırmaya katılan halkın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 54,2’si AK Parti+MHP İttifakı’nın AK Parti Adayı Binali Yıldırım’a oy vermek istediğini belirtiyor.

Ankete katılanların % 45,8’i ise CHP+İYİ Parti İttifakı’nın CHP Adayı Ekrem İmamoğlu’na oy vermek istediğini ifade etmektedir.

Özellikle İstanbul anlamında seçimlerin neticelenmesine yakın sağ refleksin tekrar devreye gireceği öngörülmektedir.

Ankara’da Mehmet Özhaseki kazanıyor

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için hangi partiye oy vermek istediğine ilişkin dağılım incelendiğinde % 52,2’si AK Parti +MHP Cumhur İttifakı’nın AK Parti adayı Mehmet Özhaseki’ye oy vermek istediğini ifade  etti.Ankete katılanların % 47,8’si CHP + İyi Parti Millet İttifakı’nın CHP  adayı Mansur Yavaş’a oy vermek istediğini ifade etmektedir.

*

Ada Araştırma: Yıldırım ipi göğüslüyor

Ada Araştırma Şirketine göre ise AK Parti’nin Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Mehmet Özhaseki ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ipi göğüslüyor.

Ankette yüzde 40,6’lık kesim AK Parti’nin adayı Binali Yıldırım, yüzde 36,2’lik kesim CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu dedi. Ankara’da ise 48,6’lık kesim AK Parti’nin adayı Mehmet Özhaseki, yüzde 47,9’luk kesim ise ‘CHP’nin adayı Mansur Yavaş’ dedi.

*

Reuters’ın sonuçlarına bakın!

Reuters, İstanbul ve Ankara için önemli sonuçları AK Parti’ye yakın bir ismin açıklaması ve Konsensus Genel Müdürü Murat Sarı ile MAK Araştırma’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat’ın açıklamasına dayandırdı. 

Reuters’ın aktardığına göre AK Parti’ye yakın bir kaynak, “İstanbul’daki gelişme biraz sürpriz oldu, çünkü Yıldırım oyları hızla yükseltir diyorduk ama İmamoğlu’nun daha çok destek bulduğu görülüyor. Ankara’da parti tarafından yaptırılan anketlerin neredeyse tamamında Yavaş önde. İstanbul’da  İmamoğlu, Yıldırım ile arasındaki farkı 1.5 puana kadar indirdi. Farkın buraya gelmesi dikkat çekici. Ankara’da ise Yavaş aradaki farkı 2.5-3 puan aralığında tutuyor. Türkiye genelinde bir miktar yükseliş varken iki şehirde ekonomideki gelişmelerin etkisi oldu” dedi. 

***

Anketler iki büyükşehir için bunları söylüyor. Kısacası 31 Mart seçimlerinin sonuçları Türk siyasetinin iktidar ve muhalefet bloğunda geleceğe dönük derin izler bırakacak...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap