SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kazım Karabekir Paşa’yı Trabzon’da unutmak !
21.04.2019
Türk tarihi için unutulmaz isimler vardır...   
Mustafa Kemal Atatürk gibi silah arkadaşlarının her birinin, üzerinde yaşadığımız bu vatan topraklarında hakkı vardır...
Onlardan biri de Kazım Karabekir Paşa’dır...
Asıl adı Musa Kâzım Karabekir’dir...

“Alçıtepe Kahramanı” namıyla tanınır. Türk Kurtuluş Savaşı'nı başlatan komutanların arasında yer alarak Doğu Cephesi'nde gösterdiği başarılardan dolayı Kırmızı-Yeşil şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edilmiştir.

Kurtuluş Savaşı arifesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Anadolu'ya çıkan özel 5  kahramandan biri. Kazım Karabekir, Mustafa Kemal, okul çağlarından beri birbirlerini tanıyan güzel insanlar olarak Çanakkale'de birlikte savaşmışlar.
Onların aziz hatıraları bizler için çok değerlidir.

O hatıralardan biri Kazım Karabekir'in kızı Timsal Karabekir Yıldıran...

19 Nisan günü TED Koleji’nin Müdürü (Ankara) tarafından düzenlenen organizasyona katılmak için  Trabzon’a geldi...
Ankaralı Müdür, 19 Nisan gününün Trabzon için önemini biliyor ama biz Trabzonlular ne yazık ki bilmiyoruz. 
Meğer yeni öğreniyoruz ki Kazım Karabekir Paşa, 19 Nisan 1919 yılında Trabzon’a Gülcemal Gemisi ile gelmiş. Milli Mücadele’nin başlaması için Trabzon Müdafai Hukuk Cemiyeti ile  görüştükten sonra Erzurum’a geçmiş...

Ne yazık ki bugüne kadar bunu bilmiyorduk. Ve yeni öğrendik...
Çok üzücü değil mi?

Yıldıran bu arada kendisini çiçeklerle karşılayan Trabzon Limanı Müdürü Muzaffen Ermiş’i ziyaretinde, 78 yıllık hayatının en büyük heyecanını yaşadığını belirterek, “Bu heyecanı yaşattığınız için size edecek teşekkür kelimesi bulamıyorum. Kazım Karabekir, Trabzon'u 19 Nisan 1919 yılında ziyaret etti. Bu ziyaretin 100. yıldönümünde Trabzon'da ve Gülcemal Vapuru ile geldiği Trabzon Limanı'nda bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

    ***

Timsal Karabekir Yıldıran anılarını anlatırken bir anektodunda şunları söylemiş...
 “Kazım Karabekir Paşa, Abdullah Paşa'ya çıkıyor. 101 yıl önce kasım ayı 1918'de ve diyor ki 'Paşam, ben size doğuda Ermeni mezalimini içeren vesikalar gönderdim, niye bastırmadınız? İleride Ermeniler bunun tersiyle Türkleri suçlayacaklar.' 101 yıl önce bu uyarıyı yapmasına rağmen biz hala bunları başımızdan atamamışız.”

Ne anlamlı değil mi?
Söylemek istediğim Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihinde son derece önemli bir yeri olan Trabzon’un  kendi tarihini çok iyi bilmemesi üzücü...

Bugüne kadar Kazım Karabekir Paşa ile ilgili en küçük bir hatırlama gerçeğini ortaya koymaması çok üzücü..


   *** 

Trabzon ve tarihi konusunda her zaman son derece duyarlı olan Muzaffer Ermiş Hoca ile Timsal Karabekir Yıldıran ile tanışmasını konuşurken bakın nasıl sitem etti. 

Diyor ki;

“Yıllardır Trabzon’da yaşıyoruz. Bugün ilk kez bir şey daha öğrendim ve utandım.
Trabzon adına utandım. 

Büyük Kahraman ve bugünlere gelmemize vesile olan Şark Cephesi Fatih’i Kazım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Hanımefendiyi ağırladım. Davet eden TED Koleji Müdürü (Ankaralı)...
 100 yıl öncesinde bugün Kazım Karabekir Paşa Gülcemal Vapuru ile Trabzon’a gelmiş. 
Trabzon Müdafai Hukuk Cemiyeti ile görüşmüş, buradan Erzurum’a geçmiş ve Mustafa Kemal Atatürk’ün önemli silah arkadaşlarından biri olarak Milli Mücadele’nin başlamasının adımlarını atmış..
Ve biz bu güne kadar bu büyük Kahraman’ın Trabzon’a gelişinden bihaberiz. 
Ama Paşa’nın yanında esamesi bile okunamayacakları yad ediyoruz. 
Böyle bir değeri hatırlamamız kuşaklara aktarmamız gerekmez miydi?
Söyleyecek çok şey var...
Günü kurtarıyoruz, geleceği değil...
Sizlere büyük sorumluluklar düşüyor.”
***
Yüzde yüz haklı Muzaffer Hoca...

Ne yazık ki durum bu...

İnşallah bundan sonra bu şehrin tarihini ve o tarihe damgasını vuran değerleri çok iyi hatırlaması gereken sorumlular, 19 Nisan 1919’a Kazım Karabekir Paşa’ya kayıtsız kalmaz..

Minnet, şükran ve rahmetle anarlar...

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap