SON DAKİKA
SON DAKİKA


Benim yolum böyle, böyle olacak!
2.02.2019

İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Binali Yıldırım karşısında ne yapar?

31 Mart seçimlerinde gözlerin üzerinde olacağı en önemli büyükşehir, her zaman olduğu gibi İstanbul olacak.

Trabzonlular için daha da önemli bir büyükşehir.

Çünkü İmamoğlu Trabzonlu bir hemşehrimiz.

Bu topraklarda doğup büyümüş.

Babası, Özal’ın ANAP’ının önemli isimlerinden biriydi.

Yani demokrat bir aile.

Ekrem İmamoğlu CHP’de siyasete başlayıp İstanbul Beylikdüzü’nde başarılarıyla tarih yazarak, bugün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilmiş.

İmamoğlu klasik CHP’li siyasetçilerden farklı bir isim.

Büyükşehir adayı gösterilmesinin akabinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan randevu istemiş ve Külliye’de Erdoğan’ın konuğu olmuş.

Şöyle bir düşünün, Muharrem İnce’yi AK Parti Genel Merkezi’nde konuk eden Erdoğan, İmamoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı makamında ağırlamış.

Peki İmamoğlu 31 Mart’ta ne yapar?

Dün Oda TV’nin muhafazakar yazarlarından Ayşe Baykal’ın İmamoğlu’na yönelik “Sordum, yanıtladı. Erdoğan’ı ziyaret onay alma mıydı?” başlıklı ilginç bir yazısı vardı.

Bir kere şunu belirtelim:

Baykal siyasi anlayış olarak CHP’ye çok uzak bir isim...

Muhafazakar bir kadın...

Önce İmamoğlu ile ilgili izlenimlerini yazmış...

Önemli bir kesit. Bakın neler söylemiş...

***

Ben de İstanbul’da yaşayan bir vatandaş olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylarıyla söyleşi yapmak istedim. AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım ve Cumhuriyet Halk Partisi Adayı Ekrem İmamoğlu’ndan randevu talep ettim.

Ekrem Bey olumlu cevap verdi, söyleşimizi yaptık.

Binali Bey’den henüz cevap yok, umarım kendisiyle söyleşi yapma fırsatımız olur.

Ekrem İmamoğlu ile söyleşi yapmadık sadece.

Basın sorumlusu Murat Bey “Seçim çalışmamız esnasında söyleşiyi yapalım, misafirimiz olur musunuz?” deyince “Tamam” dedim ve Bahçelievler ilçe ziyaretinin olduğu programa katıldım.

İzninizle önce gözlemlerimi aktarmak istiyorum.  

Seçmen olarak CHP’ye uzak bir insanım.

CHP’nin uzunca bir süredir aday belirlerken muhafazakâr kesimden oy alabilmek için farklı profilde aday göstermesinin, tabanını küstürmekten başka bir işe yaramadığını düşünenlerdenim.

Buna önyargı diyebilir miyiz bilemiyorum ama ben Ekrem Bey’in adaylığı açıklandıktan sonra Tayyip Bey’le görüşmesini bu minvalde değerlendirmiş ve anlamsız bulmuştum. Ki bunu kendisine de soru olarak yönelttim.

Bir anlamda CHP’li bir adayın Cumhurbaşkanı’nı ziyaretini bir onay alma, sağ seçmene bir göz kırpma gibi algılamış ve partililerine haksızlık yaptığını düşünmüştüm. 

Laf aramızda görüşmeye giderken olduğu gibi görünmeyen veya göründüğü gibi olmayan bir başkan adayı profili vardı kafamda.

Güne sabah sivil toplum kuruluşları, siyasi parti temsilcileri, iş insanları gibi ilçenin önde gelen gruplarının katılımıyla kahvaltı programıyla başladık. Katılım bir hayli yüksekti.

Ekrem Bey’in gün içinde konuşmalarını ve esnaf ziyaretini takip ederken CHP’li bir adayı takip ediyormuşum gibi hissetmedim. CHP’liler lütfen alınmasın sözlerimden, kimseyi rencide etmek istemem ama bazı CHP’lilerin üstten bakışı, ideolojik katılığı malumumuz.

İmamoğlu’nun ideolojik söylemlerden uzak durması, hizmeti partili olmaktan önceye koyması, halkla teması, ötekileştirmekten itinayla kaçınması beni şaşırttı ve ülkem adına sevindirdi de.

Bana biraz Tayyip Bey’in İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı dönemini hatırlattı İmamoğlu. Ekrem Bey Büyükşehir Belediye Başkanı olur mu bilmiyorum ama adını sık sık duyacağız gibi geliyor. Böyle giderse CE-HA-PE zihniyeti eleştirisini Tayyip Bey’in elinden alacak gibi görünüyor.

***

Ayşe Baykal’ın İmamoğlu izlenimi çok ilginç ve önemli. Güzel de bir söyleşi yapmış.

Başta Erdoğan’ı ziyareti olmak üzere önemli sorular sormuş, önemli cevaplar almış. Dikkatimi çekenleri yazımda sizlerle paylaşmak istiyorum...

CHP’den bir tık üstte gibisiniz.Mesela ben sizi dinlediğimde ve izlediğimde sağ söyleme daha yakın görüyorum.

Söylem kısmından ziyade söyleme biçimim sıcak olabilir. Ama açıkçası ben sağ söylem, sol söylem gibi şeylere takılmıyorum. Çünkü terminoloji üstünden gide gide birbirimizi yanılttık. Adam o kadar güzel cümleler kurdu ki. Aslında hiç öyle bir hayatı yok. Dolayısıyla söylemlerden ziyade eyleme bakarım.

Anlattığım her şey değer verdiğim şeyler.

Fırsat buldukça partililerimin olduğu ortamlarda kendilerini bunlarla yüzleştiriyorum. Yüzleştirme sebebim, başka türlü başarı elde edemeyiz. Lafla olmuyor. Toplumu anlamadan topluma çare olamazsınız. Gerçekçi ve samimi olacaksınız. Birinin oyunu almak için tavır değiştirdiğinizi bu millet çok kolay hisseder. Ben böyle bir insan değilim. Tavrım nettir, söylemlerim neyse odur.

Cuma namazı kılan ve yoğun programına rağmen cenaze namazına katılan bir Ekrem İmamoğlu gördüm. Normal yaşantınızda cuma namazına gidiyor musunuz?

Şimdi konuşmayayım bazı şeyleri. Birileri sonradan öğrenmiş olabilir bazı şeyleri ama ben hayatımdaki ibadet ve inanç biçimimi kendimi bildiğimden beri yaşayan biriyim. Allah ile benim aramda... Hiç girmeyelim oralara.

Adaylığınız açıklandığında Tayyip Bey’i ziyaret ettiniz. Çok konuşuldu. Ziyaretinizi eleştiren biri olarak bir şeyi merak ediyorum. Bugün olsa tekrar ziyaret eder miydiniz?

Kesinlikle yapardım. Ben aldığım kararı uyguladım. İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı olarak hizmet yapmış herkesi ziyaret edeceğim dedim ve ettim de. Ben vefayı seven biriyim.

Ziyaretiniz bir onay alma gibi algılandı ama...

Cumhurbaşkanı’ndan belediye başkan adayı olarak randevu talep etmiş olsaydık öyle olurdu. Ama ben İstanbul’da belediye başkanı yapmış olması sebebiyle ziyaret ettim. Kenti tanıma, anlama, uzlaşma talebi bir anlamda. Benim yolum böyleydi ve böyle olacak.

Ziyaretinize tepki gösteren, kırılan partililer oldu. Sizi anladıklarını düşünüyor musunuz?

Bence günü geldiğinde daha iyi anlayacaklar. Kırıldı diye düşünmüyorum, çok düşük bir oran, marjinal bakan insanlar olumsuz bakmış olabilir. Ki ben ne partililiğimi sorgulatırım ne de yarıştırırım. Ama bir iş de “herkes doğru bulacak” diye yapılmaz. Ben doğru bulduğumu yaptım. Herkes beni tanıdıkça sevecek.

***

Evet, muhafazakar bir yazarın CHP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı hemşehrimiz Ekrem İmamoğlu ile ilgili analizi ve yaptığı söyleşi böyle.

İstanbul’da güzel bir seçim yarışı olacak.

İki beyefendi insan.

Bir tarafta “Son Başbakan”, uzun yılların siyasetçisi, önemli projelerin adamı “Karslı Binali Yıldırım”; diğer tarafta genç, dinamik ve son yıllarda İstanbul’da belediyeciliğe damgasını vurup önemli sıçrama yaparak İstanbul’u yönetmeye talip olan “Trabzonlu Ekrem İmamoğlu.”

Başarılar diliyoruz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap