SON DAKİKA
SON DAKİKA


Uyu halkım ninni, uyutayım seni!
12.06.2022

1970’li yıllarda, yani bizler çocuk iken bu müzik parçasını Melike Demirağ söyler, bizlerde dinler, uyur-uyanırdık.

Sözleri, nakaratı şöyle idi:

“Uyu yavrum ninni, uyutayım seni,

Ninnilerle minnilerle avutayım seni,

Şarkılarla türkülerle uyutayım seni,

Masallarla ninnilerle avutayım seni.”

50 yıl sonra uyutma ve avutmanın şeklini ve sözlerini değiştirerek aynı parçayı bugünlerde “Bir uyuyun 6 ay sonra uyanın. Çok farklı noktalara gidecek enflasyon” diyen ve verdiği sürenin dolmasına bir hafta kalan ekonomin kitabını yazan takımından (!) Nebati söylüyor.

 

SİMENA’NIN ÇAY BAHÇELERİ

Her ne kadar çalışma hayatını bankacı kimliği ile idame ettirmiş olsa da Mustafa Yılmaz Kar ismi, Türk Çayı ile de bilinir, anılır.

1923’de Zihni Derin ile Türk topraklarına intikal eyleyen çayı, kendi tabiri ile “yudum yudum tükettiğimiz bir bardak çaya benzetiriz ömrümüzü” diyerek tarif ediyor Mustafa Yılmaz Kar.

“Bazıları için daha zor ve daha çileli geçer. Bu hikaye o bardak çayı üretmek için alın teri döken Doğu Karadeniz’in saygın insanlarının öyküsüdür. Simena köyünde yaşayan bu insanlar hiç beklemedikleri bir anda, hiç tanımadıkları çay bitkisi ile tanıştılar ve geleceğe daha umutlu baktılar” kısa tarif ile kaleme aldığı yaklaşık 300 sayfalık kitap Lora Yayıncılık’dan çıkarıldı.

 

TMO 44’E ÇIKIP, DOLAR DA ALDI BAŞINI GİDENCE!

TMO, depolarındaki 2021 fındığının satış fiyatını 44 TL’ye çıkarınca, Nebati’nin de bitmeyen doları olanlara ilave faiz verme aşkı da dur durak bilmeyinci işler değişti!

Bu durumda, 2022 fındığı için, “3 aşağı 5 yukarı” diyerek yaptığımız 45 TL’lik tahminin gerçekleşme ihtimali tamamen ortadan kalktı.

Sonrasında fındık üreten illerin plakaları ortalaması üzerinden olan 57 TL’lik tahminimizin gerçekleşme oranı yükseldi.

Ancak, Kur Korumalı Mevduat Hesabı ile dövizi baskı altına alma hesabı yapan Nebati Efendi’ye rağmen “başını alıp giden” Dolar, 20 TL’yi aşar, rekoltede tahmin edilenden az olursa, o zaman fındık fiyatı ne olur?  Nereye gider?

En iyisi “köy görünmediği, kılavuz da bulunmadığı” için şu tahmin işine Temmuz ortasına kadar ara verelim.

Zaten ortada Nebati’yi bile “Uyanırsam, kötü olacak” derecesinde uyutarak 20 TL’yi bile aşmaya çalışan bir Dolar kuru var.

Bir de “Fındık 4 dolar olmalı” diyen, iktidara talip ana muhalefet lideri de.

Anlaşılan odur ki, “Fındıkta söz konusu fiyat ise, kılını kıpırdatma” noktasında olmak en doğrusu!

 

SANAT SANAT İÇİNDİR…

Öncelikle ve özellikle “Sanat sanat için mi?”, yoksa “Sanat toplum için mi?” sorusuna cevabımın net olarak birincisi olduğunu zikrederek başlayayım.

Çünkü sanat toplum için olursa, sanatçı hissederek değil, toplum adına arayışa girerek işini icra etmeye çalışır ki, bu da farklılığı ortadan kaldırır.

Bunu belirtikten sonra Trabzon Sanat Evi’nin önceki gün başlayan ve 14’ünü kadar devam edecek Uluslararası Sanat Günleri’nde, tarif eylediğim sanatçı sıfatıyla üretenleri Trabzon da bulunanların izlememesi kendileri için büyük bir kayıp oluşturacaktır.

Hele hele ortada “Metre karesine en fazla sanatçı ve sporcu düşen kent” olarak Trabzon’da yaşıyor, bulunuyor iseniz!

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap