SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzonspor’dan, Trabzon Akvaryum’a…
25.05.2022

Konya’daki, Türkiye’deki tek, Avrupa da ise benzeri az bulunan Kelebekler Vadisi’ndeki “Tropikal Kelebek Bahcesi”ni gezdikten sonra, “Tarihin en eski kentlerinden biri” diye tarif edilip, “Kadim Şehir” olarak da zikredilen Trabzon adına bayağı hayıflanmış, hatta üzülmüştüm.

Hâlâ da üzülüyorum!

Ama Ortahisar Belediyesi tarafından Zağnos ile Tabakhane vadileri arasına tünel açılacak kurulan Trabzon Akvaryum’u gezip görünce, üzüntüm ve hayıflanmam biraz hafiflemedi değil.

Hele hele açılışın ardından geçen 2 gün de henüz tam olarak duyulmamış olmasına rağmen Trabzon’da ikamet eden, başka illerden gelen, hatta birkaç da yabancı turistin de akvaryumu görmek için sıralandığını görünce, “Trabzonspor’dan sonra Trabzon’un tanıtımı  ve turist çekimi için son asırda yapılmış en akılcı turizm yatırımı” diye de aklımdan geçmedi değil.

Hele hele Konya’daki Kelebek Bahçesi’nin, “Hazreti Mevlanâ Türbesi’nden sonra en çok ziyaret edilen turizm lokasyonu” olarak da kayıtlarda yer aldığını görmek, ziyaretçi akımının böyle devam etmesi, tanıtımın da ulusal ve uluslararası düzeyde gerektiği ölçüde yapılması halinde “Trabzon için Trabzonspor’dan sonra Trabzon Akvaryum” denilmesinin de çok yakın olduğuna inanıyorum.

Yerli ya da yabancı olsun “turistin farkındalık yaratan yerleri ve lokasyonları görmek için seyahat edenler olduğu” gerçeğini bir kenara koymadan turizme yatırım yapacak isek bunlar 4 kelime ile “Trabzon Akvaryum gibi olmalı.”

Zağnos’tan (Batı) girişi, Tabakhane’den (Doğu) çıkışı olan akvaryumu Trabzon’a kazandıran Ortahisar Belediyesi ve O’nun Başkanı Ahmet Metin Genç’e özellikle, Trabzonspor cephesinden “Bize her yer Trabzon” diyenler ile Trabzon’u “Türkiye’nin T”si” kabul edenlerin minnetle teşekkür etmesi lazımdır.

Ardından da, başta Ortahisar ilçesinin adını aldığı Trabzon’un eski merkezlerinden olan semt ve değişik yerlerdeki tarihi binaların da,  devlet dairesi mesaisi ile açılıp kapanan dernek ve vakıflardan arındırılarak turizm amaçlı kullanılması için, halkın desteği ile gereken adımları atmasının da kendisinden beklendiğini iletmeliyiz.

FINDIKTA REKOLTE KAÇI GÖRÜR GÖRMEZ?

INC’nin Dubai’de yapılan toplantısında 2022 fındık rekoltesi için ilk tahmin 760 bin ton civarında açıklanınca, uzun zamandan beri medya da yer alamadıkları için sıkıntı çekenler birer birer demeç üzerine demeç patlatmaya başladılar!

Hem de hiç bağa bahçeye girmeden!

Hem de, bırakın girenlerin açıkladıkları tahmini miktar için yaptıkları çalışmalarının benzerinin zırnık kadarını bile icra eylemeden!

Oysa bu rakamları öyle veya böyle tespit edenler yaklaşık 15 günlerini, oturdukları yerden karşı çıkanların aksine bahçelerde geçirdiler.

Sebahattin Arslantürk gibi…

Gerçi ona “Niye bahçelere giriyorsunuz?” diyerek karşı da çıkıyorlar yaa!

Ama geçen hafta devlet adına piyasaya müdahil olan TMO’nun uzmanları da durumu da dallarda görmek için bahçelerde idiler. Ama her nedense buna da karşı  çıkıp, tek kelime etmediler.

Sanki kendilerinin ara sıra yollarını şaşırıp da girdikleri (ama şimdilerde hiç ayak basmadıkları-fotoğraf çektirmek hariç!) bahçelere TM0 adım atabilir! Ona ses çıkarmıyorlar.

Ama oturdukları yerden, ya da gittikleri tek bahçeden “2022 mahsulü 550 bin tonu geçmez” açıklamasında bulunabiliyorlar.

Sektörde milyonlarca liralık yatırım yaptıkları ürünün ahvali görmek isteyen müteşebbisler, fabrika sahibi iş adamları ise giremezler!

Girseler de konuşamaz, rakam telaffuz edemezler.

Sanki bahçelere girmek ve de rekolte tahmininde de bulunmak yasakmış gibi!

Şimdilik bazı çevreler tarafından ifade edilenin aksine “böyle bir yasak” olmadığını hatırlatıp, daha sonra devam etmek için tamamlayalım.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap