SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dört duvar arasında Şehr-i Trabzon...
20.05.2022

Trabzon Oda-Borsa binasının girişine kurulmuş müzedeki sabah kalabalığını görünce, “Bu nedir?” diye sordum.

Güvenlikçi arkadaştan aldığım cevap, “Müzeler haftasının açılış töreni” dedi.

Bu da beni ister istemez;  “Tarihin en kentlerinden”, ya da “Kadim Şehir” diye tarif edilen “Şehr-i Trabzon” adına üzüntüye sevk eylemedi değil!

Nasıl üzülmeyeyim ki?

Hele hele, her yanı, hemen hemen her eski mekânları müzeye çevrilmiş olan “Şehr-i Konya”da ki onlarca, belki de yüzlerce müzeyi daha geçen hafta görmüş biri olarak!

Dört duvar arasına sıkıştırılmış birkaç yıl önce Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Oltan Vakfı’nın katkıları ile kurduğu Meydan’daki Şehir Müzesi ile Ortahisar Belediyesi’nin Tarih Müzesi’de olmasa yok mu?

Konya-Trabzon mukayesesini yapanlara emin olun Konyalılar, “Bunlarla mı bizi mukayese ediyorsunuz?” diyerek sitem bile ederler ki haklarıdır da!

Müzelikten çıkarılan Ayasofya’nın hali ortada…

Restore edilecek yerde kapatılan Kostaki Konağı’nın hali malum…

Müze olabilecek Ortahisar’daki tarihi mekânların genelde kapılarına kilit vurulmuş vakfı ve derneklere tahsisindeki garabet gözler önünde…

Çömlekçi’de aynı kaderi bekleyen eski binalar benzeri tahsis için sırada…

Müze olabilecek, restorasyonu durdurulan eski Yavuz Selim İlkokulu kaderi ile baş başa…

Kaderine terk edilmiş eski Sağlık Müdürlüğü binası, Küçük Ayvasıl Kilisesi ve benzerleri…

Eski İskenderpaşa ve Kaleönü ilkokulları binaları sadece işi olanları ilgilendiriyor…

Kadim Şehrin (!) tarihi merkezi Zağnos Paşa burcu ve civarı kenara itilmiş,  betonkondularla dolu, herkese kapalı!

Unuttuklarım da cabası!

Ezcümle; tarih sayfalarında insan yerleşkesi olma adına çok eskiler arasına kayıtlı Trabzon’u gezip-görüp tanımak isteyenler için “zaman kaybı” diye bir endişeleri söz konusu değil!

Tek kalemde, tek mekânda, hepsi bir arada sunuluyor!

Trabzon Tarihi’nin geçmişinden bugününü, Kahraman Maraş Caddesi’nde ki Şehir Müzesi’ne azami yarım saatinizi ayırdığınız zaman görebilir, Kadim Şehir’in ne demek olduğunu kısa sürede anlayabilirsiniz!

Ortahisar’daki tarihi evlerinin içini de görmek isterseniz de; kapılarını açtırmak için vakıf ve dernek yöneticilerini bulmanız (o da saat 08.00-18.00 arasında) yeterlidir!

Müzeler Haftası Trabzon’a hayırlı olsun!

 

MEZAR TAŞLARINA BAKARAK,

19 MAYIS’I ANLAMAK…

Bugün 19 Mayıs 1919’un, yani tüm dünyaya örnek olacak bir mücadele olan, İstiklâl Savaşı’nı başlatmak için farklı kulvarlarda beşer harikası, iki Mustafa’dan biri olan 1881 doğumlu Mustafa Kemal’in, “Benim gerçek doğum günüm” diyerek Anadolu İhtilali’ni başlatmasının 103’üncü yıldönümü.

Anlatılması tüm dillerdeki kelimeler bir araya getirilse bile tam olarak mümkün olmayacak bir mücadeleden söz ediyoruz.

Ancak ve ancak, Allah’ın “insan” diye yaratıp, “akıl” ile donatıp, “kul” hanesine kayıt eyleyip, kullansın diye “irade” verdiği bu da yetmez, “gönülden hissedebilenlerin”,  Giresun-Göreleli Devlet ve Millet Adamı Hasan Ali Yücel’in şu dizeleri ile ifade ettiklerini anlayabilenlerin tarif edebileceği bir kutsal ezeli ve ebedi hürriyet mücadelesi, Anadolu İhtilali’dir.

“Ölümsüz bir milletin tarihe saygısını,

Bakmasını bilirsen, burada göreceksin.

Nasıl silmiş ecdadım ölümün kaygısını?

Mezar taşlarına bak, ölümü seveceksin.”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap