SON DAKİKA
SON DAKİKA


2. Dünya Fındık Haftası’nın Ardından…
14.08.2022

Şu sıralar “Leyleği havada gördüğümüz için” peşine takılıp geçici de olsa başka diyarlara göç ediyoruz!

Geçen haftayı Cuma günü Trabzonspor’un İstanbulspor’u 2-0 yenerek Süper Lige, futbol olarak değilse de, skor olarak süper başlamasına şahitlik ettikten sonra, Avrupa-Asya arasında 2 gün seyrüsefer eyleyerek memleket nüfusunun nerede ise dörtte birine ev sahipliği yapan dünya başkenti İstanbul’un sosyo-ekonomik ahvaline gözlerimizle şahitlik eyledik.

Sonrasında hafta başında Sakarya’yı 3 gün süre ile mekân tuttuk.

Trabzon Ticaret Borsası’nın öngörüsü ve teşebbüsü ile ilkini geçen yılın Ağustos ayının ikinci 7 gününde kutladığımız Dünya Fındık Haftası’nın  Ulusal Fındık Konseyi’nin koordinasyonu ve Sakarya Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde ikincisinde hem yer, hem de ödül aldık.

Önce 40 yıldır içine dalarak yazdığımız, ama halâ yüzde 40’ını bile öğrenemediğimiz fındıktan “Değer Katan Gazeteciler” ödülüne lâyık görülmemizin gerekçelerinden biriside,  oynattığımız kalem kadar, üretimde verim ve kaliteyi arttırmak için 20 yıldır içinden eksik olmadığımız bahçelerdeki çabamızın olması “beni daha çok mutlu etti.” dersem yeridir.

Dünyanın en çok fındık üreten ama bahçelerindeki verimin en düşük olduğu ülke olma gerçeğini, yani dekarda 100 kilonun altına kadar düşüşü durdurup, 300-400 kilolara çıkarma yolunun baş mimarı Mustafa Şahin’e olan ilgi ve yapılan teşekkürü görmek çok daha mutlu, bir o kadar da umutlu eyledi bizleri.

Öyle ya elin oğlu son yıllarda az bahçede çok, biz ise çok bahçede (740 bin hektar) az üretiyoruz. İşte bunu tersine çevirmek için de çaba sarf ediyoruz.

Bir de, “Halen fındıktan yıllık 2 milyar dolar civarında olan ihracat gelirimizi kısa zamanda 4-5 milyar dolara çıkarabiliriz” diyerek gösterilen hedefi TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun “Neden 10 milyar dolar bile olmasın?” sorusu ile daha da yükseğe taşıması yok mu?

“İnşallah o günleri de görürüz.” temennisi kimin gönlünden geçmedi ki!

Logosu, maskotu ve “Herkes İçin Fındık” sloganı ile cümle aleme her yılın Ağustos ayının ikinci yedi gününü “Dünya Fındık Haftası” olarak kabullendirmek için yapılan çabalara maddi ve manevi destek olan herkese Türk Fındığı adına teşekkür etmek boynumuzun borcudur.

Ama aynı zamanda Giresun Ticaret Borsası Başkanı’da olan UFK Başkanı Hamza Bölük ile Genel Sekreter Eren Nizam’ı, fındığın söz konusu edildiği her de bahçeden tüketiciye kadar eksik olmayan Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk ve geçen yıl ki koordinatörlüğünü kenara koymadan çaba gösteren Genel Sekreter Nazlı Genç’i tebrik ve takdir etmez isek bir eksikliğe sebebiyet vermiş oluruz.

Organizasyonun ev sahipliğini üstlenen Sakarya TB Başkanı Adem Sarı, Meclis Başkanı Avni Uçar, Genel Sekreter Yasemin Arıkan ile özel kalem müdürü Semih Kınalı’ya aynı şekilde teşekkür eylemek lazım.

Maddi ve manevi emeği geçen onlarca kuruluş ile kişileri de unuttuk sanmayın. Her zaman diyoruz ya, “Yerimiz dar.” diye!

Ezcümle;  “7-13 Ağustos 2023’de Üçünçü Dünya Fındık Haftası’nda buluşalım” temennisi ile şimdiden hazırlıklara başlayalım.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap