SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yavru vatanımız Kıbrıs
19.11.2022

Türkiye haritasına bakarken gözümüz hep haritanın altında güneyde, Akdenizin içinde yer alan Kıbrıs haritasını arar. Bizler okullarda okurken Kıbrıs ‘’Yavru Vatan’’ diye öğretildi. Türk Halkı, Kıbrıs’ı hiçbir zaman Türkiye’den ayrı tutmamış ve her zaman anne şefkatiyle sahip çıkmıştır.

Kıbrıs Barış Harekatı, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından 20 Temmuz 1974’te Kıbrıslı Türklerin, Rumlar tarafından uğradığı baskı ve zulmü önlemek, Ada’ya barışı ve huzuru getirmek amacıyla gerçekleştirildi. Ada’ya barış getiren Kıbrıs Barış Harekatı’nın üzerinden 48 yıl geçti.

Kıbrıslı Rumlar; Kıbrıslı Türklerin Ada’daki varlıklarını sona erdirmek ve Yunanistan ile birleşmek yani ‘’Enosis’’ yolunu açmak ve hedeflerine ulaşabilmek için, Yunanistan'ın da desteğiyle 1963-1974 döneminde silahlanıp, Kıbrıslı Türklere yönelik baskı, zulüm ve ambargoyu durmaksızın devam ettirdiler.

Dönemin Başbakanı Ecevit, Ada’daki Türklerin güvenliğini ve barışı sağlamak için garantörlük hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Barış Harekatı'nın başlaması kararını aldı. Barış Harekatı, dünyaya Ecevit'in yaptığı tarihi; "Biz aslında savaş için değil, barış için ve yalnızca Türklere değil, Rumlara da barış getirmek için Ada'ya gidiyoruz." açıklamasıyla duyuruldu.

14 Ağustos’ta, Bülent Ecevit’in başlattığı meşhur "Ayşe Tatile Çıksın" parolasıyla Kıbrıs Barış Harekatı'nın ikinci aşaması başladı ve 16 Ağustos'ta ateşkes ilan edildi. Barış harekatı başarıyla sonuçlanırken, Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakının önüne geçilirken, Kıbrıs Türk halkının güvenliği ve varlığı güvence altına alındı, Ada'ya barış hakim oldu.

İkinci harekat sırasında geri çekilen Rum askerleri, geçtikleri Türk köylerini yakarak silahsız insanları katletti. Toplu katliamlar ve mezarlar, harekatın bitiminde ortaya çıkarıldı. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında, Türk ordusu 498 şehit verirken Kıbrıs Türk tarafı ise 70'i mücahit, 270 kişiyi kaybetti. Kıbrıs Türkleri genel olarak ise 1672 şehit verdi.

Kıbrıs'ta mevcut sınırların çizilmesine olanak sağlayan harekatın hemen ertesine Kıbrıslı Türkler, 1 Ekim 1974'te Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi'ni kurdu. Ardından Kıbrıs Türklerinin devlet yapısını kökleştirme, anayasa yapma ve çok partili sisteme geçme gibi tecrübeler yaşadığı Kıbrıs Türk Federe Devleti (KTFD) 13 Şubat 1975'te ilan edildi.

KTFD Meclisi, Rauf Denktaş önderliğinde 15 Kasım 1983'te oy birliğiyle aldığı bir kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) yani Yavru Vatan Kıbrıs’ın kurulduğunu ilan etti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 39.kuruluş yıl dönümünü kutlar, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’a ve Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlık mücadelesi için canlarını feda eden aziz şehitlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize sağlıklı uzun ömürler dileriz. “Kıbrıs Türk’tür, Türk Kalacak.”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap