SON DAKİKA
SON DAKİKA


Sümerler'in hazin sonu
15.12.2023

Tarih kitaplarında yer alan ve günümüzde önemli bir ders niteliğinde olan; “Sümerlerin hazin sonu” ile ilgili bir özet geçeceğim.

     Sümer Uygarlığı dünya tarihindeki en önemli uygarlıklardan biridir. Sümerler günümüzden 7-8 bin yıl önce Mezopotamya'ya yerleşerek yüksek bir uygarlık kurmuşlardı.

     Sümerler kurdukları uygarlıkta rahat ve rehavet içinde yaşarken; Yıkılışından 100-150 yıl kadar önce yani günümüzden 4500 yıl önce, Arabistan içlerinden Akad diye adlandırdıkları kavmin insanları, Sümer kentlerinde çalışmak için akın akın gelmeye başlıyorlar.

     Bir kısım Sümerler bunlara karşı çıksa da, diğerleri ucuz, kolay iş gücü ve köle gözüyle baktıklarından göçe ve çoğalmalarına göz yumuyorlar.

     150 yıl içinde işler değişiyor, Sümer Devleti içinde; Akatlar hızlıca çoğalıp hakimiyet kuruyor ve kentleri yakıp yıkıyorlar. Sümerleri öldürüyorlar ve sonra iktidarı, ülke hakimiyetini ele geçiriyorlar.

     Sümerlerin son günlerinde bir Bilge, kil tablet üzerine şöyle yazıyor:

"Fark edemedik geç kaldık.

Aman Tanrım bu vahşiler hepimizi yok edecek.

Tanrım bizi affet.

Bizden sonra gelenler bunları okursa belki ders alır..”

“Geçmişini bilmeyeni,

Gelecek; topa tutar !”

     Ve sonunda Sümer devleti yıkılır, Akadlar çalışmak için akın akın göç ederek geldikleri Sümer uygarlığının üstüne otururlar.

     Her zaman, Türk Ulusu olabilmemin, birlik ve beraberliğin, ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Eminim bu yaşanmış gerçek hikayeyi okuduktan sonra; güçlü devlet olabilmenin, vatan, millet sevgisinin, birlik beraberliğin temeli olan Türk ulusu olabilme gücünün ne kadar önemli olduğu çok daha iyi anlaşılır.

     Ulus devlet olabilmek içinde; geçmiş şanlı tarihimizin, dil birlikteliğimizin ve güzel Türkçemizin ne kadar önemli olduğu da bir gerçektir. Türkiye Cumhuriyeti devletimizin, vatanımızın, asırlardır hüküm sürdüğümüz bu toprakların kıymetini bilelim ve koruyalım.

     Her zaman söylediğimiz ve sonsuza kadar söyleyeceğimiz gibi; “Tek Vatan, Tek Bayrak, Tek Millet, Tek Devlet, Yaşasın Cumhuriyet. Ne Mutlu Türküm Diyene.!”

Hepimize hayırlı cumalar.

     Haftanın Sözü: “İnancın büyük olsun, ama asla inancınla büyüklük taslama…”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap