SON DAKİKA
SON DAKİKA


Şimendifer ve Gemi Seferleri
23.09.2023

Geçtiğimiz hafta Trabzon Valiliğinin Meydan Parkında düzenlediği kutlama programıyla; Atatürk’ün Trabzon’a ilk ziyaretinin 99. yıldönümü kutlama etkinliği yapıldı. Bu anlamlı ve güzel etkinliği düzenlediği için; Trabzon’a yeni atanan, Trabzon Valimiz Sayın Aziz Yıldırım beyi tebrik ederiz. Yeni görevinde başarılar dileriz.

Atatürk'ün Trabzon'u ziyaretinde, Trabzon'un “Şimendifer” (demiryolu) ile bağlantılarının kurulmasını emretmiş… Şimendifer yani demir yolu ağlarının kurulması, raylı sistem kurulması, Trabzon’un; şehiriçi, yakın çevresi ve çevre illerle, coğrafi olarak iç bölgelerle, bağlantısının güçlenmese, ekonomisinin iyileşmesine, ticaretinin gelişmesine, turizmine ve yolcu taşımacılığına büyük katkı sağlayacaktır.

Ülkemizde; demir yolu bağlantılarının yapıldığı, raylı sistemlerin kurulduğu çok güzel projeler yapılmıştır. Bir çok şehrimiz, bir çok bölgemiz hızlı trenlerle birbirine bağlanmıştır. Yük ve yolcu taşımacılığında başarılı projelere imza atılmıştır. Günümüz teknolojisinde Trabzon’a, demir yolu ve raylı sistem kurulması, daha kolay olacak ve şehrimize büyük katma değer sağlayacaktır.

Karadeniz’e kıyısı olan şehirlerin hepsi, liman şehridir. Her şehirde büyük veya küçük limanlar bulunur. Büyük limanları olan şehirlerde karşılıklı deniz taşımacılığı bir an önce hayata geçirilmelidir. Bunun ekonomiye, ticarete büyük katkısı olacak ve turizmi canlandıracaktır. Avrupa’da bulunan şehirlerin birçoğu içinden geçen kanallar sayesinde, nehirlerde yük ve yolcu Taşımacılığı yapmaktadır.

Trabzon ve çevresindeki kıyılarda; küçük hızlı motorlarla sahil boyu şehir içi seyahatler yapılabileceği gibi, şehirler arası seyahatlerde yapılabilir. Trabzon’dan İstanbul’a araçların götürülebilmesi ve turistik amaçlı seyahat edilebilmesi için; İstanbul-Trabzon karşılıklı vapur ve gemi seferleri tekrar düzenlenmelidir.

Bundan 50 yıl önce Trabzon halkı gemilerle İstanbul'a giderdi, Samsun'a giderdi. Eskiden Trabzon’dan İstanbul’a karşılıklı sefer yapan, yolcu vapuru vardı. Çok yolcusu ve bu Yolcuların yaşanmış çok güzel anıları vardı. Bir çok insan bu nostaljinin tekrar canlandırılmasını istiyor.

Karadeniz kıyısında şehirlerarası yollarda, trafikte en çok yoğunluk yapan araçlar; taşımacılık yapan tırlar, kamyonlar, ağır yük araçlarıdır. Bu araçlar bazen çok zorlu şartlarda yolculuk yapmaktadırlar. Tır ve kamyonların gemilere yüklenip, hiç araç trafiğine çıkmadan deniz yolu üzerinden gidip gelmelerini sağlayan, İstanbul-Trabzon ve Trabzon-Hopa limanı gemi taşımacılığı seferlerinin başlatılması gereklidir.

Karadeniz’de çok sayıda gemiler dolaşırken, yük taşımacılığı yaparken, sanırım yolculuk yapmak için veya tırların, kamyonların, büyük yük araçlarının, deniz üzerinden rahat gidip gelebileceği gemi seferleri düzenlenmesi günümüz teknolojisinde kolay olacaktır. Eğer bu proje gerçekleşirse; Trabzon şehrimizin ekonomisine, turizmine, ticaretine, büyük katkı sağlayacaktır. Bu proje; Trabzon-Batum, Trabzon-Poti bağlantısı olarak yapılabilirse, şehrimize çok daha iyi olacak ve büyük katma değer sağlayacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap