SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ruh ve beden sağlığı önemli
17.11.2023

     İnsan beyni öyle bir mekanizma ki algılama biçimi ile; İnsanın tüm hayatını etki altına alıp, ruh ve beden sağlığını etkileyip, tüm yaşantısını değiştirebiliyor. Hayattaki her şey, her ne konuda olursa olsun, karşınızdaki gücü yada güçleri nasıl algıladınız ve hayatınızı bu algıya göre nasıl şekillendirdiğiniz ile yakından bağlantılıdır.

     Bugün İbni Sina’nın önemli bir deneyinden bahsedeceğim;

     İbn-i Sina bir deney yapar; İki kuzuyu iki ayrı kafese koyar. Kuzular aynı yaşta, aynı kiloda, aynı cinstir ve aynı yemlerle beslenir. Tüm şartlar eşittir. Ancak yan kafeste bir kurt vardır ve bu kurdu yalnızca kuzulardan biri görebilmektedir.

     Aylar sonra kurdu gören kuzu huzursuz, zayıf, çelimsiz olduğundan ölür. Kurt kuzuya hiçbir şey yapmamasına rağmen, kuzu yaşadığı korku ve stres yüzünden ölmüştür.

     Kurdu göremeyen diğer kuzu ise oldukça huzurlu olduğundan besili ve kiloludur.

     Bu deneyde İbn-i Sina, zihinsel etkinin sağlık ve bünye üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerini deneyimlemiştir.

     Gereksiz korku, endişe, kaygı, panik ve stresin insan bünyesine verdiği zararı hiçbir şey veremez. Kendiniz ve çevrenizin sağlığı için en çok uzak durmanız gereken şey; korku, endişe, kaygı, panik ve strestir.

     Günümüz ortamında, yaşanan zorlu süreçlerde bu mümkün müdür? Tabii ki değildir. Ama en azından, elimizden geldiği kadar minimum düzeye indirmekte fayda vardır.

     İnsan hayatında en güçlü antidepresan; iyi yakın ve samimi dostlara ve iyi bir aileye sahip olmaktır. Uzmanlara göre en yakın arkadaşımız; Eşimiz, çocuğumuz, iyi bir arkadaşımız veya  samimi bir dostumuz, toplumla aranızda tampon görevi görerek ruh sağlığımızı koruyor...

     Tüm araştırmalar sosyal bağları güçlü olan insanların; daha mutlu, daha özgüvenli olduğunu, daha uzun ve sağlıklı yaşadığını ortaya koyuyor. Bu kişiler daha az hasta oluyor, daha çabuk iyileşiyorlar. Stresi daha iyi göğüslüyor ve daha az bağımlılık sorunları yaşıyorlar.

     Kısacası ruh ve beden sağlığı hayattaki her şeyden daha önemli…Sevdiklerinizle birlikte, sağlıklı, mutlu, güzel günler geçirmeniz dileğiyle… Hepimize Hayırlı Cumalar.

     Haftanın Sözü; “Bütün fırtınalar hayatınızı bozmak için gelmez, bazıları yolunuzu temizlemek için gelir.”    / Paulo Coelho

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap