SON DAKİKA
SON DAKİKA


Karadenizde gemi seferleri başlasın
29.07.2023

Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte şehir trafiği yoğunlaştı. Yabancı turistlerin gelmesi, yerli turistlerin ve Avrupa’da çalışanların yaz tatiline gelmesi, çaya gelenler, fındığa gelecekler derken zaten yoğun olan şehir trafiği ve şehirlerarası yolların yoğunluğu dönem dönem trafikte hareket edilemeyecek derecede arttı.

     Hal böyle olunca tabii ki doğal olarak ilk akla gelen; şehirler arası yolculuk yapanların geçişlerinin, farklı akslardan sağlanarak daha rahat trafik sirkülasyonu elde edilmesidir. Böylece şehir insanının veya şehirlerarası yollarda araçlarıyla seyahat edenlerin, trafikte daha rahat hareket edebilmesi sağlanır.

     Tabii ki bu durumda “Güney Çevre Yolunun” çok hızlı bir şekilde bitirilmesi ve biran önce ulaşıma açılması gerekiyor. Ayrıca şehirlerarası ana yolları en çok işgal eden araçların; yük taşımacılığı yapan tırlar, kamyonlar ve yolcu otobüsleri olduğu görülüyor. Güney Çevre Yolu yapıldığında bu durum düzelecek trafik rahatlayacaktır.

     Aslında her zaman düşünürüm; Karadeniz’e kıyısı olan şehirlerin hepsi liman şehridir. Her şehirde büyük veya küçük limanlar vardır. Büyük limanları olan şehirlerde karşılıklı deniz taşımacılığı bir an önce başlatılmalıdır. Bunun hem ekonomiye büyük katkısı olacaktır, hem de ticaret ve turizmde canlanacaktır. Avrupa şehirleri içinden geçen kanallar sayesinde, nehirlerde yük ve yolcu taşımacılığı yapmaktadır.

     İstanbul’a arabayla, otobüsle yolculuk yapmak istemeyen insanlar yada arabalarını götürmek isteyip, araba kullanmaya üşenen insanlar için ve turistik amaçlı seyahat etmek isteyen kişiler için; İstanbul-Trabzon karşılıklı vapur ve gemi seferleri tekrar düzenlenmelidir. Eskiden Trabzon’dan İstanbul’a karşılıklı sefer yapan yolcu vapuru vardı. Çok yolcusu ve bu Yolcuların çok anıları vardı. Birçok insan bu nostaljinin tekrar canlandırılmasını istiyor.

     Karadeniz kıyısında şehirlerarası yollarda en çok yoğunluk yapan araçlar; taşımacılık yapan tırlar, kamyonlar, ağır yük araçlarıdır. Bu araçlar bazen çok zorlu şartlarda yolculuk yapmaktadırlar. Tır ve kamyonların gemilere yüklenip, hiç araç trafiğine çıkmadan deniz yolu üzerinden gidip gelmelerini sağlayan, İstanbul-Trabzon ve Trabzon-Hopa limanı gemi taşımacılık seferleri hemen başlatılmalıdır.

     Karadeniz’de bu kadar gemiler dolaşırken yük taşımacılığı yaparken, sanırım yolculuk yapmak için veya tırların, kamyonların, büyük yük araçlarının rahat gidip gelebilmesi için gemi seferleri düzenlenmesi zor olmasa gerek… Eğer bu gerçekleşirse; Trabzon şehrimizin ekonomisine, turizmine, ticaretine büyük katkısı olur. Bunu Trabzon-Batum, Trabzon-Poti bağlantısı olarak yapabilirsek, bu çok daha iyi ve büyük bir proje olur.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap