SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hayvan sevgisi
7.10.2023

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü idi…Kutlanan her anlamlı günde olduğu gibi, bunun da önemi senede bir güne sığdırılamaz. Ama yine de toplumu bilinçlendirmek ve farkındalık yaratmak için böyle günlerin olması önemli…Ama sosyal medyalarda paylaşılan fotoğraflar sadece bugünde kalmasın!

     Ofisimin önünde her gün gelişimi bekleyen, beni karşılayan sokak kedileri; Hürrem ve Kontes’le günlük yemek mesaimiz oluyor. Boncuk ve Nana’nın bebekken anneleri öldü, sokakta kaldılar. Bulundukları ortamı uygun hale getirip, onları besleyip büyüttüm. Bu arada hepsinin isimlerini ben taktım.!

     Hürrem, Kontes, Boncuk, Nana, Elmas, Sincap… liste uzayıp gidiyor. Ofisin önünde beslediğim sokak kedileri, can dostları... En son saydığımda 10 taneydiler, bazen 12 oluyorlar. Tabi ki mahalle halkını da, bu can dostlarını besleme yönünde sürekli teşvik ediyorum.

     Eve giderken arabanın gelişini bekleyen, sesi duyunca mahallenin girişinde beni karşılayan sokak köpekleri ile kortej eşliğinde eve gidiyoruz. Duman, Bulut, Zeytin, Pamuk, Kurt…liste uzayıp gidiyor. Beş sene önce Şeker öldü, 6 yavrusu küçücük kaldılar. Bahçede doğal ortamlarında onları besleyip, büyütmek için, o kış epeyce mücadele vermiştim.

     Bunları niye anlatıyorum? Hayvan deyip geçmeyin; yemek verdiğiniz, baktığınız için minnet duyuyorlar. Sadakatlerini gösterip, teşekkür etmek için ayaklarınıza sarılıp, sevimlilik yapıyorlar. Herkese tavsiye ederim, sokak hayvanlarını besleyin. Onların mutluluğunu görünce sizde mutlu oluyorsunuz, gerçekten duygu olarak, insana çok iyi geliyor.

     Hayvanları sahiplenmek, bakmak güzel…Ama hayvanları korumak, sahiplenmek; sadece belirli sayıda hayvanı dört duvar arasına koyup, kapalı alanlarda bakmak değildir. Zaten onları kapalı alanlara sığdırmamız da mümkün değildir. Çünkü yaratılışı gereği hayvanlar dışarıda, doğada yaşarlar.

     Önemli olan, Sokak hayvanlarını bulundukları ortamlarda, doğada besleyip, bakmaktır. Belediyenin Veterinerlik hizmetleri var. Arayıp söylediğinizde, hayvanların aşılarını, hasta ise bakımını yaptırabilirsiniz. Toplum olarak Sokak hayvanlarına sahip çıkmalıyız. Sokak hayvanları, dilsiz varlıklar. Yemek verirseniz yerler, su verirseniz içerler. Masanızdan artan yiyecekleri çöpe atmayın, hayvanlara verin.

     İlginç ve gerçek olan bir durumda, maalesef insanoğlu çok acımasız. İnsanlar; tüm hayvanların yaşam alanlarını işgal ediyorlar. Sonra da hayvanları, o alanlardan tamamen yok etmeye çalışıyorlar. Şu bir gerçek ki; “Hayvan sevmeyen, insan da sevmez.”

     Tüm evreni, kainatı yaratan yüce Allah; İnsanoğlunu üstün bir varlık olarak yaratıp, hayvanları, bitkileri, herşeyi insanların emrine verdi. Bizde onlara merhamet edelim ki, yaradan da bize merhamet etsin. Yunus Emre’nin dediği gibi; ”Yaradılanı sev Yaradandan ötürü…”

Haftanın sözü; “Seni sevmeyen insanları boş ver gitsin. Çoğu insan kendini bile sevmez ki seni sevsin…”

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap