SON DAKİKA
SON DAKİKA


Deprem ve önlem
25.02.2023

Türkiye yüzyılın en büyük felaketlerinden birini yaşadı. Rabbim depremde göçük altında kalıp şu anda kurtarılmayı bekleyen Canlar varsa her canı melekleriyle korusun, mucizeler bitmesin, sağ salim kurtulmayı nasip etsin. Yaralılara acil şifalar versin. Vefat edenlere rahmet eylesin. Yakınını kaybedenlere sabır versin.

     Deprem bin yıllardır bu coğrafyanın asla değişmeyen bir gerçeğidir... Bunu artık kabullenmemiz gerekiyor. Deprem önlenemez bir doğa olayıdır. Afet ise Deprem sonrası oluşan hasar ve sonuçlardır. Bilim adamlarının son verilerine göre artık tamamen Depremle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor.

     Bu depremde kurtarma ekiplerinin, arama kurtarma çalışmaları anında yaşadıkları ve gördükleri olaylardan, en basit şekilde neleri yapmanın önemli olduğunu gördük. Kişisel alınacak bazı önlemler hayati önem taşıyor. Bunları sizlere özetle sıralamak istedim. Mutlaka okuyun ve hatırlamak için saklayın;

  1- Gece yatarken telefonu yakınınızda bulundurarak uyumayı mutlaka alışkanlık haline getirin. Telefonun Şarjı her zaman dolu olsun. Çünkü canlı olup telefonu elinde olan pek çok insan kurtuldu.

  2- İnternet bağlantısı çok önemliydi. Sosyal medya çok önemliydi. Sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla pek çok insan; göçük altında canlı olduğunu yazdı, sesini duyurdu, yardım istedi. Bu insanların pek çoğuna ulaşıldı ve kurtarıldılar.

  3- Depreme gece yakalandıysanız mümkün olduğunca yatak odası veya çocuk odasından ayrılmayın. Çünkü arama kurtarma çalışmaları öncelikli olarak bu odalardan başlatılıyor.

  4- Eski tip birbirine geçmeli yatağınız varsa biran önce ondan kurtulun. Yüksek ve sağlam bazalardan alın. Baza altını mümkün olduğunca; Kıyafet, battaniye, yorgan gibi eşyalarla doldurun, çökmesin. Çünkü sağ ulaşılanların çoğu baza yanlarında uzanan insanlardı.

  5- Deprem anında ayakta durmayın. Uygun bir yerde çöküp, mutlaka çök-kapan pozisyonunu yaparak başınızı korumaya alın. Ama bunu boş yerlerde degil, özellikle bazaların yanında yapın.

  6- Kapandığınız esnada yatak üzerinden battaniye-yorgan ve yastık alıp, üzerinize örtüp sarın. Böylece Kendinizi; düşen, devrilen, kırılan eşya ve duvarlardan koruyun.

  7- Kış aylarında atletle kesinlikle yatmayın. Mutlaka üzerinizde pijama olsun. Çünkü hiç yara almayan ama soğuktan ölen çok insanlar oldu.

  8- Baza kenarlarında mutlaka 1 şişe su bulundurmayı adet edinin. Su Çok can kurtardı.

  9- Yatağınızın yanında mutlaka, bisküvi, gofret... gibi paketli bir yiyecek bulundurun. Pek çok kişi bu sayede hayatta kaldı.

 10- Kol saati mutlaka kullanın veya bazaya yakın ulaşabileceğiniz yerde bir saat bulundurun. Çünkü enkaz altında gece yarısı sesinizi boşa tüketmeyin. Sizi duyan çok kişi olmayacak. Çünkü gece karanlık ve soğuktan çalışmalar yavaşlıyor.

 11- Sakin kalıp mutlaka birisinin sizin için geleceğini unutmayın.

 12- Kiriş altlarında, merdiven boşluklarında ve koridorda durmayın. Çünkü bu depremde ölüm vakaları daha çok buralardaydı...

 13- Sarsıntı tamamen bitmeden

bulunduğunuz yerden ayrılmayın. Panikleyip çıkmaya çalışmayın. Merdiven boşluklarından çok can kaybı çıktı.

 14- Varsa imkanınız, dayanıklılığından emin olmadan, yüksek katlı binada yaşamayın yüksek katlı bina son tercihiniz olsun. En üst kattayım diye de kendinizi çokta güvende hissetmeyin. Vefat edenlerin içinde en üst katlarda oturanlarda vardı.

     Ülkemizde depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini ve birgün yine yüzleşeceğimizi asla unutmayın. Bu saatten sonra her zaman hazırlıklı olun.

     Milletimizin başı sağolsun.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap