SON DAKİKA
SON DAKİKA


Maçka Hamsiköy Yaylalar Ve Manastırlar Vadisi
16.04.2024

Maçka ilçemiz doğası ve tarihi değerleri ile ilimizin turizm açısından en önemli bölgesi.

 

Sumela Manastırı gibi dünyaya mal olmuş bir şaheseri bünyesinde barındıran Maçka aynı zamanda yaylaları ve Hamsiköy'ü ile de meşhur.

 

Yerli ve yabancı misafirler Maçka'ya tarih ve doğal güzelliği için gelmekte.

 

Binlerce insanın ziyaret ettiği Sumela başta olmak üzere diğer turistik ve doğal güzelliklerine rağmen maalesef turist, Maçka merkeze pek girdi sağlamamakta.

 

Turizmi çesitlendirmek diye özetleyebileceğimiz turistin kalış süresini artırıcı projelere yönelmek gerekir.

 

Daha önce Kültür ve Turizm Müdürlüğü yaptığım süre içinde toplantılarda, yazışmalarda, resmi makamlara yaptığım sunumlarda bu projenin hayata geçmesi konusunu gündeme getirmiş olmama rağmen bir sonuç şimdiye kadar alınamamış. 

 

"MANASTIRLAR VADİSİ" adı altında bir proje geliştirilmesini gündemde tutmak Maçka turizmi için önemli.

 

KUSTUL MANASTIRI:

 

Kuştul Manastırı, 752 tarihinde yapılmış olup 1203'te yağmalanıp bir süre terk edildikten sonra 1393'te tekrar faaliyete başlamıştır. 1904'teki yangında tamamen yanınca üçüncü kez yapılmıştır. Günümüze pek az kalıntısı gelebilmistir.

 

VAZELON MANASTIRI:      Manastırın 'Vazelon' adını, kurulmuş olduğu "Zouvalon / Zabulon' Dağı’ndan aldığı rivayet edilir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte yapılış tarihi konusunda M.S. 270 ile M.S. 317 tarihleri öne sürülmektedir. Bu tarih, Sumela'nın kuruluşundan daha eskidir. Manastırda bir mağara ve ayazma bulunmaktadır. İlk manastır mağaranın önünde kurulmuştur. 565 yılında Justinianus tarafından onartılmıştır. 644-702 yılları arasında büyük onarımlar yapılmış ve yapı eklemelerle genişletilmiştir.

 

 Bugün ayakta kalan mağaranın önündeki kilise ve keşiş odaları 19. yüzyıla aittir. 

 

VE TABİİ Kİ SUMELA MANASTIRI:   

 

Rivayete göre Bizans İmparatoru  I.Theodosius zamanında (375-395) Atina’dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş olan manastır, 6'ncı yüzyılda İmparator Justinianus’un manastırın onarılarak genişletilmesini istemesi üzerine generallerinden Belisarios tarafından tamir edilmiştir.

 

 Sumela Manastırı’nın şimdiki durumuyla varlığını 13'üncü yüzyıldan itibaren sürdürdüğü bilinmektedir.

 

Öncelikle Vazelon ve Kuştul manastırlarının ulaşılabilirliği için yol sorununu çözmek gerekir.

Vazelon'da zaman içinde yıkılan bölümlerin taşları ile moloz yığınlarının temizlenerek işe başlamak lazım.

 

Araç yolundan sonrası orman içi patika yolu düzenleyip manastıra çıkışı rahatlatmak gerekir.

 

Bu haliyle ulaşımı ve içini gezmenin kolay olmadığı Vazelon Manastırı uzmanların elinde küçük müdahalelerle ziyaret edilebilecek bir yer haline gelebilir.

 

Kuştul Manastırı, çok daha kötü durumda.

 

Yol sorunu burada da var.

 

Araç yolundan sonra yürünmesi zor, dikenlerle kaplı patika yoldan ilerlemek gerekiyor.

 

Vazelon Manastırı'nın ana gövdesi sağlam olarak ayakta iken Kuştul'un neredeyse tamamına yakını yangınlar ve diğer doğal sebeplerden dolayı yok olmuş vaziyette…

 

Burada da bu haliyle de iyileştirme yapılması mümkün.

 

Sumela Manastırı’nı anlatmaya gerek yok.

 

Artık orası her yönüyle restorasyonu tamamlanmış vaziyette, Türk ve Trabzon turizmine hizmet etmektedir. 

 

Bu üç vadide kurulu, üç manastıra turların yapılması ile turistlerin Maçka'da zaman geçirme süresi artacaktır.

 

Yine( doğal yapısı bozulmadan, derme çatma yapılaşmaya geçit vermemeye duyarlı olmak kaydıyla) Hamsiköy’ü de bu üçlüye kattığımızda  Maçka'da turizm  çesitlenebilir. Turistin bizzat Maçka'da kalışı da sağlanabilir.

 

Bu arada Maçka yaylalarını da unutmamak lazım.

 

Yayla turizminin öncülerinden olan Maçka yaylalarında doğaya zarar vermeden turisti ağırlayacak imkanlar gelistirildiğinde bundan yine Maçka kazançlı çıkacaktır.

 

Maçka ilçe merkezinde de  öncelikle trafik olmak üzere düzenlemeler yapılması turizmin en hareketli zamanları için çok gerekli.

 

Bu projede restorasyon da dahil olmak üzere yeniden bir destinasyon oluşturmak için yapılacak ve zaman alacak çok şey var.Ama bir yerden başlamak gerek.

 

Buna rağmen öncelikle ulaşım sorununu çözülmesi ile  Vazelon ve  Kuştul Manastırlarının ziyaret edilebilecek duruma getirilmesi bile bir kazanım olacaktır Maçka ve Trabzon için.

 

Tarihin kesiştiği yolların tam merkezinde bulunan Maçka için özel projeler üretmek gerek.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap