SON DAKİKA
SON DAKİKA


"Kudüs, arz-ı mukaddes"
25.01.2019

Ofisime geldiğimde masamın üzerinde, kapağında Mescid-i Aksa fotoğrafı olan çok güzel bir kitap vardı. Kitabın ismi; ''Kudüs, Arz-ı Mukaddes'' Kitabın kapağını açtığımda ilk sayfaya yazılan satırlar çok anlamlıydı; ''Değerli Hatice Öztük Hanımefendi, Kudüs davasına hizmet edenlerin listesine en sondan da olsa adımızın melekler tarafından yazılması dileği ile...'' Bu güzel duaya yürekten Amin diyorum. Rabbim bu davaya hizmet etmeyi bize nasip etsin.

Bu muhteşem kitabı büyük bir emekle ve gayretle derleyip hazırlayan kitabın yazarı, değerli Hafız, Dr.Erkan Aydın Hocamıza bizlere kazandırdığı, gerçek anlamda Kudüs'ü tüm özellikleriyle anlatan bu kalıcı ve güvenilir eser için çok teşekkür ederiz. Kuran-ı Kerim'de ''barakna havlehü/ etrafını mübarek kıldığımız'' ifadesiyle kutsallığı belirtilen Mescid-i Aksa'nın biz müslümanlar için ne kadar önemli olduğunu anlayabilmek için, Kudüs ve çevresini tanıyabilmek, Kudüs'ün vahye dayanan üç semavi din için neden bu kadar önemli ve kutsal olduğunu kavrayabilmek için okunması gereken ve bizden sonraki nesillere miras kalacak bir güzel bir eser olmuş.

Kudüs’ün önemini anlayabilmek için Kudüs'e; dini, tarihi bilgileri ve anlatımı çok güçlü bir rehber eşliğinde gitmek çok önemli. Kudüs'e Dr.Erkan Aydın rehberliğinde, eşimle birlikte iki defa gitmek nasip oldu. Miraç Kandilinde, Mescid-i Aksa'da bizlere Tesbih namazı kıldırdı. Bu arada Dr.Erkan Aydın bir ilki yapmış; Osmanlı'dan 97 yıl sonra ilk defa bir Türk, bir Mirac gecesinde, Mescid-i Aksa'da bulunan herkesi Tesbih namazı kıldırmak için davet edip, Mescid-i Aksa'nın mihrabında namaz kıldırmış. Ne büyük mutluluk ki, Mescid-i Aksa yönetiminin isteği üzerine, Erkan Hoca onbinlerce insana Kadir Gecesi'nde ve o seneden sonra  her Mirac gecesinde Mescid-i Aksa'da imamlık yapıp tesbih namazı kıldırmış.

Kudüs'ün tarihini, güzelliğini, maneviyatını anlatmaya sözler yeterli gelmiyor, gidip yaşayıp görmek gerekiyor. Kadim şehir Kudüs! Medeniyetin başladığı kutsal belde. Tevhid ve Vahdet mücadelesinin merkezi...Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) Miraç'a çıkarken ayak bastığı son toprak parçası. Mescid-i Aksa, maneviyatı çok yüksek bir yer, orada Yerle gök arasında bir yerde olduğunuzu hissediyorsunuz. Mescid-i Aksa'nın bulunduğu tepeden karşıdaki Zeytindağı’na baktığınızda üç bin yıllık zeytin ağaçlarını görüyorsunuz. Bu ağaçlar orada yaşayıp, oradan geçen tüm Peygamberlere ve peygamberler tarihine şahitlik etmişler. Orada hissettiğiniz duygu; “Bizler denizde bir kum tanesiyiz.”

Kudüs ve çevresini gezerken, Peygamberler Tarihini tekrar yaşıyorsunuz. Kudüs, vahye dayanan üç semavi din içinde çok kutsal bir şehir. Yüce Allah’ın insanlara doğru yolu göstermesi ve öğretmesi için görevlendirdiği Peygamberlerin birçoğu Kudüs ve çevresinde doğmuş, yaşamış, meftun veya hayatlarının bir bölümünü burada geçirmiş...Bu mübarek beldeden gelip geçenler; Hz.Adem(as), Hz.İbrahim(as), Hz.Davud(as), Hz.Süleyman(as), Hz.Zekeriya(as), Hz.Yahya(a.s.), Hz.Meryem, Hz.İsa(a.s.), Hz.Muhammed Mustafa (sav), Hz.Ömer, Selahaddin Eyyübi, Yavuz Sultan Selim ve daha niceleri...Peygamberlerin bazılarının Mabed olarak kullandıkları mekanlar, makamları ve kabirleri Kudüs ve çevresinde bulunuyor. Hz. Süleyman; ''Ya Rab! Kim Mescid-i Aksa'ya namaz kılmak için gelir ve namaz kılarsa, anasından doğduğu günkü gibi tertemiz olsun, hastalığı varsa şifa bulsun, derdi varsa deva bulsun.'' duasını Allah'a arz etmiştir.

Her Müslümanın kalbinde özel bir yeri olan Kudüs bizim için; Mescid-i Aksa, İlk Kıblemiz, İkinci Mescidimiz, Üçüncü Haremimiz, Kubbet-üs Sahra, Hacer-i Muallak, Peygamberler diyarı, Mirac'ın konağı Arz-ı Mukaddes’tir. Kudüs, Mescid-i Aksa Müslümanların Gözbebeğidir. İşte bu yüzdendir ki; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan; ''Kudüs Bizim Kırmızı Çizgimizdir'' diyerek önemine vurgu yapmaktadır. Osmanlı’nın, atalarımızın 400 yıl adaletle hükmettiği Kudüs’e, Mescid-i Aksa’ya sahip çıkalım.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap