SON DAKİKA
SON DAKİKA


İşte 3 adımda sahil kent projesi
16.12.2021

‘Trabzon sahille buluşacak’ deyince, kent dışında yaşayanlar şaşıp kalıyor. Trabzon’un bir sahil kenti olduğunu bilmek için coğrafya donanımınızın çok iyi olmasına gerek yok. Ancak dönem dönem yapılan yatırım hataları, Karadeniz’in marka şehrini denizden koparma noktasına getirmiş. Trabzon sahillerine kondurulmuş oteller, kent üzerinde uygulanmaya çalışılan Antalya modeli tutmamış… Kentle, denizin bağlantısı adeta bıçakla kesilip atılmış. “Zararın neresinden dönersen kardır” anlayışıyla bugün şehirde bir ‘sahille buluşma hareketi’ başlatıldı. Bunun ilk adımı Ganita-Faroz arasında atıldı. Görünen o ki, başlatılan bu proje kent halkının da hoşuna gitti. Şehir adına 3 kilometrelik kesintisiz bir sahil şeridi, Trabzon’u seven herkesi mutlu eder. Öyle ki, projenin bitimi merakla bekleniyor.

İkinci adım Yalıncak…Ganita-Faroz Projesi’nin sahibi Trabzon Büyükşehir Belediyesi, kentin doğu yakası olan Yalıncak’ta da çok önemli bir sahil projesi gerçekleştirdi. Çalışma çok kısa sürede bitirildi. Yalıncak sahiline hem bir plaj, hem yürüyüş yolu, hem de sosyal donatı alanları kazandırıldı. Takip edenler bilir;  Yalıncak Sahil düzenlemesi başlatıldığında ‘beton yığını’ denilerek Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, eleştirilerin odağına oturtulmuştu. Hatırlatmak isterim; Yalıncak sahilinin 10-15 yıl öncesine kadar şen ve cıvıl cıvıl olduğu çok iyi bilinir.

Ancak sahil beldesi olma özelliğiyle öne çıkan bu mevkii, kısa sürede tarumar edilip, adeta beton blokları andıran yapılarla; sözümona kurtarılmış bir bölgeye dönüştürülmüştü. İlginç olan, bu saydığım çirkin yapılaşma, şuan yapımı tamamlanan sahil projesi kadar eleştirilmemişti. Neyse ki, yeni proje yerli yerinde oldu. Atıl vaziyette olan sahil halka açıldı, 7’den 70’e herkesin gelip gezebileceği 35 bin metrekarelik alan, bir kilometreye yakın yürüyüş yolu vatandaşların hizmetine sunuldu. Gelip gezen, yolu düşen herkes bu projeye tam not verdi. Üçüncü ve sürpriz adım Yalıncak-Kaşüstü Sahil Projesi… Evet… Yanlış duymadınız. Bu hamle de yapılırsa 3 adımda Trabzon sahil kenti kimliğine kısmen de olsa kavuşur. Böylesi önemli bir projenin hayata geçirilebileceği ve bu çalışmanın brief (ön bilgi) aşamasında olduğunu öğrendim. Şimdilik söylenti de olsa, Başkan Murat Zorluoğlu Yalıncak sahili ve Kaşüstü sahili arasında bir bağlantı kurmak istiyor. Şöyle bir hayal edin…

Kaşüstü’nden sahile inen vatandaş, Yalıncak’a kadar sosyal donatı alanları içerisinde yürüyüş yapabilecek. Bildiğim kadarıyla atılmış bir somut adım yok, ancak duyumlar var… Başkan Zorluoğlu’nun bir hayali var… Yalıncak-Kaşüstü hattında bir sahil kent oluşturmak. Eğer yapılır, biterse tarihi bir proje kente kazandırılır. Trabzon kendine ‘işte Turizm kenti böyle olur’ dedirtir… Bekleyip görelim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap