SON DAKİKA
SON DAKİKA


Fındık üreticisi bekliyor
20.07.2022

Bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri olan fındığın hasadına artık sayılı günler kaldı. Mahsulü, usulüne uygun toplamak isteyen üretici bir süre önce bahçesine indi bile. Görünen o ki, hasat öncesi tüm hazırlıklar temmuz sonuna kadar tamamlanacak. Öyle ki geçtiğimiz günlerde görüşmek için bir araya geldiğim ve fındığın geleceğiyle ilgili konuştuğum Ortahisar Ziraat Odası Başkanı Mustafa Bekar da yeni sezon öncesi oldukça heyecanlıydı. Bu heyecanın sebebi bu yıl fındığın bereketli olması… Fındık bereketli olur, birde harcı borcunu korutursa; değme üreticinin keyfine! Burada da iş hükümete düşüyor elbette. Bu noktada da Doğu Karadeniz’i şanslı görüyorum. Çünkü çayı da, fındığı da, kiviyi de iyi bilen bir Cumhurbaşkanı var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üreticinin beklentisini tahlil edebilen, sorunları iyi bilen bir isim. Ağustos ayının ilk haftasında açıklayacağı fiyatın, başta Doğu Karadeniz olmak üzere tüm yurtta fındık üreten herkesin yüzünü güldüreceğine inanıyorum. Öncelikle fiyatın 50 ila 60 TL bandında olacağını, 50 liranın gerçekçi bir rakam olacağını ön görüyorum.
Pandemi yaradı…
Akla gelmeyen başa geldi. Neredeyse, 2 yıl boyunca Covid-19 salgını nedeniyle sokakta maske takıp, bir süre evlere kapandık. Birçok kişi bu illet hastalık yüzünden aramızdan ayrıldı. Pandemiyle de birçok denge değişti. Bu musibet, bir işe de yaradı! Özellikle vatandaşların üretime yöneldiğini, atıl vaziyette bırakılan fındık bahçelerinin yeninden onarıldığını, işleve hazır hale getirildiğini gördük. Bu ülkemiz adına olukça sevindirici. Bakınız. Uzun yıllardır fındıkta kaliteyi artırmak için çalışan Trabzon Ticaret Borsası var. Bir yandan Borsa’nın Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, diğer yandan Borsa’nı Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan. İkisi adeta bölgede fındığın kalitesini artmak ve bunu genele yaymak için çok çalıştılar. Pandemiyle birlikte bu çalışma istemsiz bir şekilde desteklenmiş oldu. Bahçeye dönen üretici, Türkiye fındığının kalitesine kalite kattı. Ben eminim ki, bu yıl hasat edilen fındığın kalitesi de, rekoltesi de yüksek olacak… Bekleyip göreceğiz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap