SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bu gurur Trabzon Üniversitesi’nin
23.12.2021

Trabzon ismi, Trabzonspor’un itici gücüyle birlikte bir marka haline geldi. Bir yandan artan turizm potansiyeli diğer yandan Trabzonluların dünya ülkelerine nüfuz etmeleri bu popülariteyi şüphesiz daha da arttırdı. Peki Trabzon’un elinde ne var?

Bana sorarsanız 3 argümanı:

1. Trabzonspor’u…

2. Trabzon turizmi…

3. Cin fikirli, misafirperver insanları.

Şöyle bir etrafımız bakalım. Aslında elimizin altında Trabzon markasını daha da yükseklere taşıyacak o kadar özel bir kurum var ki… O da şüphesiz Trabzon Üniversitesi’dir. Bugün dünya ülkelerine ve kentlerine baktığınızda üniversiteler her zaman ve her dönem bir adım ön plana çıkmıştır. Özellikle kendilerini eğitim alanında ispatlamış kent üniversiteleri bu noktada bizler için birincil örnek diyebiliriz. Kent üniversiteleri demek, o şehri geliştiren en önemli enstrüman demektir. Bizim gibi sanayi ve tarım üretimi yok denecek kadar az olan şehirleri, sosyo-ekonomik yönden geliştirip, dönüştürecek olan sadece ve sadece üniversitelerdir. Kültürel açıdan büyük bir zenginliğe sahip olan Trabzon kenti, eğitimle harmanlanarak dünya arenasında neden boy göstermesin? “Başarı başarıyı getirir” derler ya… Bu noktada Trabzon markasını çok iyi bilen, sorumluluğun bilincinde olan Rektör Prof. Dr. Emin Aşıkkutlu öncülüğünde Trabzon Üniversitesi önemli bir başarıya imza attı. Türkiye’nin en çok atıf alan ve en yüksek H indeksine sahip 10 bin akademisyenini sıralayan “AD Scientific Index - 2022 Turkey Top 10.000 Scientists” listesinde Trabzon Üniversitesi’nin 21 akademisyeni yer aldı. Dile kolay… 212 ülkeden 14 bini aşkın üniversiteyi kapsayan bu araştırmada, Trabzon Üniversitesi’nden 21 akademisyenin yer alması kent adına mutluluk verici, aynı zamanda övünç kaynağıdır. Yine aynı araştırmada 2010 sonrası kurulan 42 üniversite arasında adını 5’inci sıraya yazdıran Trabzon Üniversitesi, kenti gururlandırmıştır. Şüphesiz, “Düşünen, gelişen ve üreten kazanır” olgusunu 2018’de kurulan Trabzon Üniversitesi ve onun akademik kadrosu tüm Türkiye’ye göstermiştir…

YOMRA’DAN, AKÇAABAT’A İŞGALDEN KURTARILMIŞ SAHİL…

Geçtiğimiz hafta çarşamba günü ‘İşte 3 adımda sahil kent projesi’ diyerek kaleme aldığım köşe yazımda Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Trabzon’u sahille buluşturmak için önemli bir aksiyon aldığını ifade etmiştim. Birincisinin Ganita-Faroz, ikincisinin Yalıncak Sahil Düzenleme, üçüncüsünün ise Yalıncak ve Kaşüstü arasında yapılması düşünülen fakat şu aşamada söylentiden ibaret olan Sahil Birleştirme projesi olduğunu ifade etmiştim. Şu an için “somut” bir adım atılmadığını belirttiğim Yalıncak-Kaşüstü sahil düzenlemesi için üstte saydığım iki projenin baş mimarlarından olan Başkan Murat Zorluoğlu’na ulaştım. Kendisine “Murat Bey, Yalıncak ve Kaşüstü’nü sahilden birleştirecek bir proje var mı?” sorusunu yönelttim.

Başkan Zorluoğlu, “Furkan Bey, nihai hedefimiz Yomra’dan Akçaabat’a kadar işgalden kurtarılmış ve düzenlenmiş bir sahildir. Yalıncak bitti, şimdi Ganita/Faroz ve Söğütlü bölgesinde çalışıyoruz. Hedefimize ulaşacağız” dedi. Başkan Zorluoğlu verdiği cevapla hem beni hem de yazıyı okuyup, böyle bir projenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini merak edenleri fazlasıyla aydınlatmış oldu. Tartışmasız; sahil kenti olup da denizle hemhal olamayan nadir yerlerden birisi Trabzon’dur. Nitekim Trabzon’un sorunlarının fotoğrafını iyi çeken Başkan Zorluoğlu, kentin yıllardır çözülemeyen otogar probleminin ardından “sahille buluşma” sorununu da ortadan kaldırmak üzere… Hayırlı olsun.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap