SON DAKİKA
SON DAKİKA


İyi bir öneri
24.07.2018

Fındık üreticisi yeni bir sezona merhaba diyor.

Fındık bu sezon özellikle doğu Karadeniz’de yok denecek kadar az. Yani rekolte düşük olacak. Ancak bu yokluğun sebepleri iyi araştırılmalı. Özellikle sahil kolda bulunan verim düşüklüğü ve bahçelerdeki hastalıklar ve çevresel etkilerle her geçen gün daralan üretim alanları için acil tedbirler alınmalı. Aksi takdirde fındığın en bol olduğu Doğu Karadeniz ve fındığın başkenti ünvanı anılarda kalacak…

Önümüzdeki günlerde bahçelere girerek ürününü hasat etmeye başlayacak. Tüm üreticilerimize kolaylıklar diliyorum. Bereketli olsun…

Ancak fındığın başındaki sorun her zaman olduğu gibi değer meselesi. Çikolata sanayisi için vazgeçilmez ve çok değerli bir hammadde olan fındık, nedense kaynağında, üreticinin elinde bu değerini bir türlü bulamıyor. Çok zor koşullarda üretimi yapılan fındık, asıl yükünü çeken üreticinin yüzünü bir türlü güldürmüyor. Bunda özellikle büyük alıcıların oyunları etkili oluyor. Hele devletin piyasadan çekilmesiyle bu oyunların maddi değeri milyar TL’leri buluyor diyebiliriz. Ülkemizin en önemli tarım ihraç ürünlerinden olan fındık, sadece iç olarak ihraç edildiğinde bile 2 milyar dolarlık hacme ulaşabiliyor. Kiloda 1 TL’lik oynama bile üreticiye milyon TL’ler kaybettirirken, aracı alıcılara aynı oranda kazandırıyor.

O yüzden fındık ekonomisi hem üretici hem ülkemiz açısından hayati önemde değerli. O yüzden fındık ekonomisi birkaç büyük alıcının insafına terk edilemez. Fındıkta devlet tekrar devreye girmeli hem de mutlaka girmeli ve destek alımları ile fiyatı kontrol altına alınmalı.

Bu konuda Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Lütfi Bayraktar, güzel ve önemli bir öneride bulundu. Fındık alımları konusunda devlet desteğinin mutlaka olması gerektiğini ifade eden Sayın Bayraktar, “Fiskobirlik olarak biz bu göreve hazırız. Fiskobirlik olarak tüm borçlarımızı tasfiye ettik ve yeniden yapılanmamızı sürdürüyoruz. Artık güçlü bir kuruluşuz ve üreticinin tüm fındığını almaya talibiz. Bunu devlet desteği ve güveniyle çok daha iyi yapabiliriz. Bir diğer hususta taban ve tavan fiyat meselesidir. Örneğin taban fiyat 14 tavan fiyat 16 TL olabilir. Bu üreticinin beklentisi olan 15 TL’yi de karşılıyor. Böylece piyasada oluşacak her türlü spekülasyonun önüne geçilmiş fındık tarımında istikrar sağlanmış olur. Biz Fiskobirlik olarak her zaman üreticimizin yanında olduk. Olmaya devam edeceğiz” diye konuşuyor.

Bence çok güzel bir öneri ve mutlaka uygulanmalı. Üreticinin kuruluşu olan Fiskobirlik üzerinden yapılacak destekleme en doğru olandır. Doğrudan ve tek işi fındık olan Fiskobirlik, fındıkla ilgili atılacak adımlarda en doğru kuruluştur…

Haydi Karagöl’e festivale

Giresun’un en yüksek zirvesi Karagöl, bu Cuma ve Cumartesi günleri önemli ve güzel şenliğe ev sahipliği yapacak. Yalova Giresunlular Derneği Organizasyonu, Bulancak, Aydındere ve Kovanlık Belediyelerinin katkısı, yerel sanatçıların iştiraki ile düzenlenen Şenlik, bölgenin Turizm geleceği açısından önemli bir girişim. 3 bin metre rakımda saf doğal güzellikleri tadabileceğiniz bu festivali kaçırmayın derim…

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap